Kaki fruit is lekker en super gezond

Kaki fruit is een zoete oranje vrucht met een eetbare, maar wat harde schil. De kaki is in Azië inheems en je zien dat ze daar ook vaak als vruchtboom in de boomgaarde of bij particulieren in de moestuin voorkomen. De kaki boom is geliefd om zijn gezonde fruit en zijn vele sierlijke oranje vruchten die de kleine boom in het najaar kleuren. De kaki boom komt dan ook met name voor in een gematigd klimaat en het fruit komt uit landen van Zuid-Europa, Israël, Japan tot Nieuw-Zeeland en Brazilië toe.

Kaki is een gezonde vrucht

Alleen een rijpe kaki is gezond en lekker. Een onrijpe vrucht bevat nog te veel looizuur (tannine) en smaakt bitter. Ook de pitten, mochten die aanwezig zijn, kunnen niet worden gegeten. Een rijpe kaki is echt heel gezond en bevat veel vitaminen, mineralen, vezels en plantaardige stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.

In China wordt de kakiboom al meer dan 2000 jaar verbouwd

Bewezen is dat de traditionele gezondheidsaspecten die de Chinezen aan de kakivruchten en bladeren verbinden op waarheid berusten. Zo wordt in China de vrucht gebruikt (soms ook gedroogd of als thee) tegen hoofdpijn, rugpijn, voetklachten en om de weerstand te verhogen. Ook andere landen gebruiken de kaki voor zijn heilzame krachten. Zo gelooft men dat deze bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk en zelfs een middel is tegen kanker. De vrucht is door zijn vitamines A, B, C, E en mineraal kalium (wat bloeddruk verlagend werkt) uitzonderlijk gezond. Natuurlijk moet je alles met mate en gevarieerd eten en dat geld zeker ook voor de kaki vrucht.

Antioxidanten

De kaki bevat dus veel vitamines die zorgen voor het ontstaan van antioxidanten. Deze antioxidanten zorgen er vervolgens voor dat vrije radicalen (die ook kanker kunnen veroorzaken) onschadelijk gemaakt worden. Vrije radicalen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen of tabaksrook en deze kunnen het DNA van de cel beïnvloeden, waardoor kanker kan ontstaan. Vrije radicalen en worden echter ook door ons lichaam in kleine getallen aangemaakt met als doel het bestrijden van bacteriën en virussen. Antioxidanten om de vrije radicalen vervolgens weer op te ruimen worden ook door het lichaam gemaakt en komen aangevuld uit groente en fruit. Het teveel aan vrijradicalen die veroorzaakt door vervuilende stoffen, die ons lichaam binnen dringen of komen via ons voedsel, kunnen zo geneutraliseerd worden door de antioxidanten. Zo stellen we ons lichaam dagelijks bloot aan honderden stoffen en externe factoren die de groei van vrije radicalen laten toenemen. De enorme luchtvervuiling van o.a. uitlaatgassen, bestrijdingsmiddelen en geparfumeerde luchtjes zorgen voor een toename van vrije radicalen. Ook verkeerde voeding met o.a. slechte E-nummers kunnen ervoor zorgen dat er een explosieve groei van vrije radicalen ontstaat, die dan ook gezonde cellen, weefsels en organen aanvallen en beschadigen. Dit proces kan een begin zijn van een auto-immuunziekte. Het is daarom raadzaam om voldoende groente en fruit te eten die voldoende antioxidanten bevatten. De vele antioxidanten die de kakivruchten bevatten kunnen deze vrije radicalen elimineren.

Antioxidanten houden je jong

Antioxidanten vertragen ook het verouderingsproces. Zo ook de antioxidanten proanthocyanidinen die met grote hoeveelheden in de schil zitten. Op de manier worden rimpels, ouderdomsplekken, verslechterd zicht, alzheimer, vermoeidheid, zwakke spieren en een aantal andere ouderdom aandoeningen vertraagd.

Kaki fruit is gezond voor je ogen

Zeanthine is een natuurlijke kleurstof die voorkomt in groene plantenbladeren en in groente en fruit zoals broccoli, maïs, saffraan, sinaasappel, abrikoos, perzik en o.a. de Kaki. Zeaxanthine is een antioxidant en wordt na inname naar diverse weefsels en organen gebracht (HDL-cholesterol is de belangrijkste transporteur van Zeaxanthine. Zeaxanthine en luteïne zijn de belangrijkste carotenoïden (kleurstoffen) in de ooglens en gele vlek (macula lutea) van het netvlies (gebied van scherp zien, kleuren zien). Bij voldoende opname van Zeaxanthine zou veroudering van het netvlies worden tegen gegaan. Studies tonen aan dat de stof daarom macula degeneratie, staar en nachtblindheid tegengaat.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen