Kamer wil prijsplafonds voor dierenartskosten

Een Kamermeerderheid wil prijsplafonds voor dierenartskosten. De staatssecretaris twijfelt, maar Kamerleden eisen actie. Spoedzorg en huisdieren dreigen onbetaalbaar te worden.

Dierenartskosten stijgen

De dierenartskosten zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, vooral bij spoedzorg in de avond en het weekend. Vooral grote commerciële ketens rekenen fors hogere tarieven dan zelfstandige dierenartspraktijken. De verschillen kunnen oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Een Kamermeerderheid maakt zich zorgen en pleit voor prijsplafonds om de kosten voor huisdieren beheersbaar te houden.

Staatssecretaris twijfelt

Staatssecretaris Jean Rummenie van de BBB erkent dat de stijging van de dierenartskosten zorgelijk is, maar wil voorlopig geen maximumtarieven invoeren. “Ik vind dat ik niet genoeg gegevens heb om nu al in te grijpen. Ik wil eerst marktonderzoek,” stelt hij. Hoe lang dat onderzoek duurt, is niet duidelijk.

Kamerleden willen actie

Veel Kamerleden vinden dat het onderzoek niet nodig is en dat er direct ingegrepen moet worden. NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt is fel: “Deze markt werkt niet goed. Als we maximumtarieven kunnen instellen bij tandartsen en taxi’s, dan kan dat ook bij dierenartsen.” Samen met de PVV heeft hij een plan gepresenteerd voor prijsplafonds. Ook SP, GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren steunen dit voorstel.

Boetes bij hoge tarieven

Volgens de Kamerleden moeten dierenartspraktijken die te hoge tarieven rekenen, vervolgd kunnen worden en boetes krijgen. Omtzigt: “Mensen betalen nu rekeningen waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Bij spoedzorg hebben baasjes geen keuze, ze moeten naar een praktijk die open is. Daar wordt misbruik van gemaakt.”

SP-Kamerlid Sandra Beckerman strijdt al langer voor maximumprijzen: “Dierenzorg is voor veel mensen te duur. Private equity-ketens drijven de prijzen op en het kabinet doet niets. De staatssecretaris moet nu echt ingrijpen.”

Druk op staatssecretaris

Samen met PVV’er Dion Graus heeft de SP meerdere moties ingediend tegen de stijging van dierenartskosten door overnames van praktijken. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet stelt: “Een huisdier moet voor iedereen toegankelijk blijven, niet alleen voor de rijken.”

De Tweede Kamer zal de komende tijd de druk op staatssecretaris Rummenie verder opvoeren. SP en de Partij voor de Dieren hebben al een debat aangekondigd om verdere actie af te dwingen.

Ketens maken zorg duurder

In Nederland zijn er ongeveer 1200 dierenartspraktijken, waarvan 490 (40 procent) in handen zijn van grote commerciële ketens zoals AniCura en Evidensia. Deze ketens rekenen aanzienlijk hogere tarieven dan zelfstandige praktijken, waardoor dierenartskosten voor veel huisdiereigenaren onbetaalbaar worden.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer