Kanker, hart en vaatziekte kun je deels voorkomen

Hoe blijf ik gezond?! Momenteel krijgt 1 op de 4 Nederlanders te maken met kanker en in de USA is dat percentage nog veel hoger. Honderd jaar geleden kreeg 1 op de 20 mensen kanker en er zijn dus in relatief korte tijd 5 keer zoveel mensen het slachtoffer van kanker geworden.

Kankerdeskundigen wijten deze toename voor meer dan 80% aan ongezonde leefstijl en dan hebben we het vooral over verkeerde voeding, gifstoffen in ons eten, milieu en stress.

Erfelijkheid of andere gezondheidsproblemen

Ook hart- en vaatziekten staan na kanker op een tweede plaats van dodelijke ziektes. Hart en vaatziekte is voor 80% te voorkomen door een gezonde leefstijl. Kanker is niet altijd toe te schrijven aan een ongezonde leefstijl, aangezien deze soms worden beïnvloed door erfelijkheid of andere gezondheidsproblemen. Wel kan je proberen er een gezonde leefstijl op na te houden. Zo weten we dat roken, alcohol en verkeerde voeding het lichaam sneller doen verouderen en waarom zou je dat risico nemen als het ook zonder kan?

Hart- en vaatziekten kunnen dus ook erfelijk zijn en dus is het zaak dan juist op te letten op het bovenstaande en je af en toe (preventief) te laten checken bij de huisarts.

Andere gezondheidsproblemen zoals reuma, diabetes, hoge bloeddruk, verminderde werking van de nieren en een verhoogd cholesterolgehalte geven ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Ook hier is de controle door huisarts of ziekenhuis nodig om erger te voorkomen.

Bewegen en afvallen

In onze vele blogs is al te lezen dat actief bewegen voor minimaal een half per dag noodzakelijk is om het lichaam gezond te houden. Hoe je dat invult of uitvoert kan voor iedereen verschillend zijn, maar lopen, fietsen, joggen, fitness etc. zijn allemaal goed. Als je daarnaast ook nog een keer per week echt lang sport en je voor de lunch een boterham met wat fruit eet, dan zal je zeker gaan afvallen, mits je in de avond je ook niet overdadig gaat eten. Probeer ook eens het hongergevoel weg te krijgen met groente zoals wortels, tomaatjes of een kleine salade. Ook fruit is goed (2 stuks per dag) of een handje noten. Water drinken zuivert het lichaam, maar zorgt ook dat je minder trek hebt in andere dingen. Zeker als je daarbij suiker en bewerkt voedsel minimaliseert, als: alcohol, patat, koeken, snoep, chips, frisdrank en bewerkt vlees, dan zal je langzaam maar zeker afvallen. Als je te dik bent kan je door afvallen je lichaam weer gezond maken, heb je minder kans op gevaarlijke ziektebeelden en voel je je gewoon beter of fitter. Ook het stoppen of sterk minderen van vlees en zeker geheel stoppen met het eten van bewerkt vlees (vlees in blik, hamburgers, worstjes etc.) kan de gezondheid verbeteren en de twee gevaarlijkste ziektes worden hiermee deels preventief voorkomen. Naast kanker en hart- en vaatziekte is vlees ook in verband gebracht met overgewicht, diabetes, dementie en andere ziekte beelden.

Gefabriceerd voedsel

Bewerkt voedsel heeft vaak allerlei toevoegingen van ongezonde E-nummers, houdbaarheidsmiddelen, kleur, geur en smaak stoffen. Neem bijvoorbeeld margarine, wat een bewerkte boter is en dus bewerkt is in de fabriek. De bewerkte olie is zo sterk bewerkt dat door de fabricage alle vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen zijn verdwenen. In echte roomboter zit omega 3 wat belangrijk is om zuurstof te binden aan de cellen. In margarine zit geen omega 3 en hierdoor wordt de cel door de verkeerde werking van de bewerkte vetten verstikt doordat de cel te weinig zuurstof kan vinden, met alle gevolgen van dien. Hierdoor neemt de kans op kanker ook toe en dat is ook sinds de invoering van margarine gebeurd. Alle dierlijke producten hebben een zeker risico als ze teveel worden gegeten. Zo zitten er in melk hormonen die het lichaam kunnen ontregelen en bevat melk vaak giftige stoffen die door luchtvervuiling op het weiland zijn gekomen. Vis bevat zware metalen en ook giftige stoffen als pesticiden die in het water zijn gekomen. Eieren en met name het eiergeel bevat veel cholesterol en hormonen. Ook kaas is te zout en bevat vaak te veel hormonen en vetten. Het zijn dus vooral de dierlijke producten die er voor een groot deel voor zorgen dat mensen ziek worden en eerder sterven. Stop met vlees of minimaliseer vleesconsumptie. Dit is goed voor de natuur, de dieren en het meest belangrijke, voor je gezondheid.

lezen

Plantaardig voedsel is heel gezond

Wel goed om kanker en hart- en vaatziekten tegen te gaan zijn voldoende groente en fruit, het liefst gevarieerd en biologisch! Groenten bevatten ook veel omega 3 en omega 6 vetzuren en plantaardige eiwitten en zijn dus goede vlees vervangers.

Biologisch eten

Vergeet niet dat plantaardige voeding (vooral biologisch) je lichaam gezond kan houden en deels ook kan helpen genezen. Natuurlijk kan je dan denken aan de antioxidanten die de vrije radicalen helpen bestrijden. Voorbeelden van de schade door vrije radicalen zijn: versnellen van het verouderingsproces en tal van degeneratieve ziektebeelden zoals artritis, staar, pigmentvlekken, reuma, arteriosclerose etc. Normaal helpen de door het lichaam aangemaakte vrije radicalen ons lichaam te ontdoen van bacteriën en virussen. Doordat het lichaam echter bloot staat aan luchtverontreiniging, uitlaatgassen, roken, chemische stoffen, verkeerde voeding, bestrijdingsmiddelen, aangebakken voedsel, fijnstof, alcohol etc. maakt het lichaam meer vrije radicalen aan die zich verstoort gaan gedragen om de lichaamsvreemde stoffen zo snel mogelijk te verwijderen. De ongewenste of verstoorde vrije radicalen vallen zo door de verstoring ook soms de gezonde cellen, weefsels en organen aan en beschadigen deze. Door voldoende biologisch groente en fruit te eten krijg je veel antioxidanten binnen die juist weer de ongewenste vrije radicalen helpen te verwijderen. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals bioactieve stoffen en seleen. Antioxidanten kunnen ook helpen de beschadigde cellen weer te herstellen.

Natuurlijk hebben we genoeg blogs geschreven over gezonde groente, fruit, kruiden, noten, thee etc. Maar we gaan toch nog wat voorbeelden geven.

Neem knoflook dat stinkt omdat het een stofje bevat dat allicine bevat. De allicine zorgt er ook voor dat je minder snel last krijgt van aderverkalking en ook de vorming van plaques wordt tegen gegaan. Verder heeft knoflook de eigenschap om het bloed minder snel te laten stollen, waardoor er minder kans is op trombose en de bloeddruk verlaagd kan worden. Uien komen uit dezelfde familie als knoflook en hebben min of meer dezelfde goede eigenschappen. Uien hebben ook een antibacteriële en schimmeldodende werking. We hebben het hier gewoon over goedkoop en plantaardig (biologisch) voedsel dat je lichaam kan helpen met genezen of gezond houden.

Wat denk je van lavendel dat ook onder de kruiden valt? Ook dit kruid kan de bloeddruk verlagen en wetenschappers zijn er nog niet eens over uit hoe dat precies werkt. De verlaging van de bloeddruk kan ook worden toegeschreven aan kaneel en basilicum.

Het gaat vooral om de keuzes die je maakt in de supermarkt. Neem biologisch om uit te sluiten dat je gevaarlijke pesticiden in je lichaam krijgt. Als het om brood en rijst gaat, kies dan voor volkorenbrood en zilvervliesrijst. Als je denkt aan minder vlees dan vul je dit aan met peulvruchten zoals linzen, erwten en bonen. Als je denkt aan antioxidanten of vitamine C in citroenen dan denk je aan sinaasappels, bosbessen of wortels maar ook aan (groene) thee. Broccoli is al eerder uitgeroepen tot superfood, maar ook aan koolsoorten worden belangrijke gezondheidseigenschappen toegekend. Vette vis bevat veel omega-3-vetzuren, maar is helaas door milieuproblemen en dus zware metalen en pesticiden niet zo gezond meer en mag maar een keer per week gegeten worden. In dierlijke producten ‘stapelen’ eerder gevaarlijke stoffen en dat is bij (biologische) groente niet het geval. In de dieren wereld zijn het ook de vleeseters die niet voor niks het eerste doodgaan bij een vervuild milieu.

Preventie is beter dan genezen

Het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten en andere welvaartsziekten is veel gemakkelijker dan het genezen ervan. De strijd die patiënten en artsen moeten leveren is vele malen meer werk dan het preventief veranderen van je levensstijl.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen