spot_imgspot_img

Kansen voor terugkeer kroeskoppelikaan naar Nederland

Deze prachtige vogel was ooit in Nederland te vinden. Hopelijk wordt dit in de toekomst ook weer het geval! Uit recente onderzoeken blijkt dat de pelikaan terug kan komen. Er is inmiddels genoeg leefruimte om een zelfstandige kroeskoppelikaan populatie te huishouden.

Bijzondere vogel

De Kroeskoppelikaan was tot de 15e eeuw te vinden in Nederlandse moerassen. In de afgelopen 500 jaar kwam de vogel alleen voor op de Balkan en in dierentuinen. Een gemis voor ons land, want het is een prachtig dier om te zien. De vogel heeft een spanwijdte van nagenoeg 3,5 meter. Hiermee is het de grootste visetende vogel die in Nederland geleefd heeft.

Verdwenen door de mens

De kroeskoppelikaan is om verschillende redenen verdwenen uit Nederland. Vroeger was de jacht in Nederland minder onderhevig aan regels, waardoor veel bijzondere diersoorten bedreigd werden. Zo ook deze vogelsoort. Naast jagers was er ook een veel algemener probleem voor de pelikaan; er was niet genoeg leefgebied. De moerassen waar de vogels zich in bevonden werden grotendeels vernietigd en maakten plaats voor urbanisatie.

Verbeterde omstandigheden

Inmiddels is er veel veranderd in onze levensstijl. Zo worden er praktisch geen eieren meer geraapt en zijn er veel jacht beperkingen. Dit zorgt ervoor dat grote wilde vogels niet meer actief bedreigd worden. Daarnaast is het natuurgebied in Nederland er flink op vooruit gegaan.

Het moeraslandschap in Nederland is aanzienlijk groter geworden de laatste jaren. Momenteel is er zelfs meer dan een halve eeuw geleden. Er is dus ruim leefgebied voor de pelikanen.

Herintroductie

Als we de vogel weer in het land willen terugzien is herintroductie nodig. Dit houdt in dat de pelikaan niet uit zichzelf terugkomt, maar dat er een project gestart wordt waarmee ze hier weer terecht komen. Dit vraagt echter nog om meer onderzoek en vergunningen. Iets dat niet vandaag of morgen afgerond is. Maar wie weet zie je over een aantal jaren de grote vogels weer langs vliegen.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
half bewolkt
20.9 ° C
22.3 °
20 °
66 %
7.2kmh
54 %
zo
21 °
ma
23 °
di
19 °
wo
21 °
do
24 °
spot_imgspot_img