spot_imgspot_img

Kastanjekap aan de Baronielaan in Breda

Vandaag worden monumentale kastanjebomen aan de Baronielaan in Breda gekapt. Het is een droevige dag voor de stad, want deze bomen zijn al sinds 1830 onderdeel van het Bredase straatbeeld. Maar helaas is het niet meer veilig om ze te laten staan.

Na meerdere controles en vervolgonderzoeken is gebleken dat de bomen ernstig zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels. Dit maakt het noodzakelijk om ze te kappen om onveilige situaties te voorkomen. Ondanks de goede verzorging van de afgelopen jaren, hebben de bomen de maximale leeftijd bereikt. De gemeente doet zijn best om zoveel mogelijk bomen te behouden, maar soms is het helaas toch noodzakelijk om tot kappen over te gaan.

Het belang van veiligheid

Het is begrijpelijk dat mensen emotioneel betrokken zijn bij deze bomen. Ze zijn al bijna twee eeuwen onderdeel van de Bredase geschiedenis en hebben een grote culturele en historische waarde. De gemeente geeft aan dat ze verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun inwoners en bezoekers. Het risico dat een zieke boom kan omvallen en schade of letsel veroorzaakt is te groot om te negeren. De gemeente begrijpt dat dit een moeilijke beslissing is, maar het is wel een noodzakelijke.

Nieuwe bomen aanplanten

Op de plek waar vandaag de monumentale bomen worden gekapt, zullen dit najaar nieuwe bomen worden geplant. Dit is een belangrijk onderdeel van het beleid om de stad groen en leefbaar te houden. De nieuwe bomen zullen zorgvuldig worden uitgekozen en geplant op een manier die zorgt voor een gezonde en sterke groei. Zo zullen ook deze bomen over enkele decennia een belangrijk onderdeel van het Bredase straatbeeld zijn.

Bomenonderhoud

Het kappen van deze bomen benadrukt het belang van goed bomenonderhoud. De gemeente doet er alles aan om onze bomen gezond te houden en te beschermen tegen ziektes en plagen. Zo voeren ze regelmatig controles uit en nemen ze maatregelen als dat nodig is.

Maar soms is het niet mogelijk om een zieke boom te redden en moeten ze overgaan tot kappen. Dit is een moeilijke beslissing, maar het is wel een beslissing die ze nemen met het oog op de veiligheid van de inwoners en bezoekers.

Groen in Breda

De gemeente is toegewijd aan het behoud en de ontwikkeling van groen in Breda. Ze zijn zich ervan bewust dat groen niet alleen belangrijk is voor de uitstraling van onze stad, maar ook voor het welzijn van onze inwoners. Daarom blijven ze investeren in de aanplant en het onderhoud van bomen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img