spot_imgspot_img

Monumentale kastanjes aan de Baronielaan in Breda worden gekapt

Na bijna 200 jaar deel te hebben uitgemaakt van het straatbeeld van Breda, moeten drie van de vier monumentale kastanjes aan de Baronielaan in Breda worden gekapt vanwege veiligheidsredenen.

Monumentale kastanjes

Het einde van de monumentale kastanjes aan de Baronielaan in Breda. Drie van de oudste en meest iconische bomen van Breda, de monumentale kastanjes aan de Baronielaan, zullen binnenkort worden gekapt vanwege veiligheidsredenen. Na een jaarlijkse inspectie werd ontdekt dat de bomen aangetast waren door kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels, waardoor ze niet langer veilig waren om te behouden. De enige overgebleven kastanje zal voor de helft gesnoeid worden in de hoop dat deze nog een aantal jaren kan blijven staan.

Een stukje geschiedenis

De kastanjes aan de Baronielaan zijn al sinds 1830 een deel van het Bredase straatbeeld en behoren daarmee tot de oudste bomen van de stad. Ze zijn niet alleen beeldbepalend, maar hebben ook een historische en emotionele waarde voor veel Bredanaars. Er zijn vele herinneringen aan deze bomen, zoals romantische picknicks, kinderspelletjes en familiebijeenkomsten.

De beslissing tot kap

Hoewel de gemeente zich heeft ingespannen om de vier bomen zo goed mogelijk te onderhouden en te beschermen tegen ziektes, heeft het vervolgonderzoek aangetoond dat drie van de vier kastanjes te zwaar zijn aangetast. Het risico op omvallen of afbreken is te groot geworden, waardoor de veiligheid van de omgeving in gevaar zou kunnen komen. Om deze reden heeft de gemeente besloten om de drie bomen te kappen en de vierde boom voor de helft te snoeien.

Het verlies van deze iconische bomen zal voor veel Bredanaars moeilijk zijn, maar wethouder Jeroen Bruijns vraagt om herinneringen te delen en ideeën voor een afscheid te delen. Het is belangrijk om stil te staan bij het einde van deze bomen, die zo lang deel hebben uitgemaakt van de stad.

Nieuwe bomen

Gelukkig zullen er nieuwe bomen worden geplant op de plek waar de monumentale kastanjes stonden. Omwonenden worden betrokken bij de keuze van de nieuwe bomen en het plantproces. Dit najaar zullen de nieuwe bomen worden geplant en hopelijk zullen zij net zo’n belangrijke plek innemen in het Bredase straatbeeld als hun voorgangers.

Verwerking van het hout

Het hout van de gekapte kastanjes zal worden verwerkt door het lokale bedrijf ‘Bredase Bomen’. Het is belangrijk om het hout op een duurzame manier te gebruiken en het een tweede leven te geven.

Helaas moeten drie van de vier monumentale kastanjes aan de Baronielaan in Breda worden gekapt vanwege de kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels. Het einde van de monumentale kastanjes aan de Baronielaan in Breda is een trieste gebeurtenis voor veel Bredanaars. Deze bomen hebben zoveel betekend voor de stad en de mensen die er wonen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img