Breda – Het participatieproces rondom Kemelstede lijkt vast te lopen. Het lukt de betrokken partijen maar niet om tot overeenstemming te komen over de ontwikkeling van het voormalige ABN Amro kantoor aan de Kemelstede in Breda. In een ultieme poging om toch tot een oplossing te komen, wordt er nog één keer een overleg georganiseerd met alle belanghebbenden. Maar hoe is het zover gekomen en wat kan er nu nog gedaan worden om tot een oplossing te komen?
Woontoren
Het plan voor Kemelstede was om een woontoren van 80 meter hoog met 260 woningen te ontwikkelen. Dit plan schoot echter bij omwonenden in het verkeerde keelgat. Er kwam massaal verzet. Helaas blijkt dat, ondanks alle inspanningen van de betrokken partijen, het niet is gelukt om tot overeenstemming te komen waarin alle partijen zich kunnen vinden.
Het college heeft aangegeven dat het essentieel is dat alle partijen bereid zijn om nader tot elkaar te komen. Uiteindelijk werd besloten dat het participatietraject opnieuw moest worden doorlopen, maar deze keer op het allerhoogste niveau van participatie: Coproductie. Onder leiding van een procesbegeleider gingen het kernteam Kemelstede, initiatiefnemer en ontwikkelaar BVR, de gemeente en Erfgoedvereniging Heemschut samen om de tafel. De hoop is dat een patstelling door alle partijen voorkomen wordt.
Gemeenteraad
Maar wat als dit niet lukt? Als de belanghebbenden er voor 1 mei niet uitkomen, wil het college graag voor de zomervakantie met de gemeenteraad in gesprek over de uitgangspunten omtrent de ontwikkeling van Kemelstede. Het doel is om een patstelling te voorkomen en tot een besluit te komen waarin alle partijen zich kunnen vinden. Maar hoe kan dit bereikt worden?
Het lijkt erop dat het participatieproces tot nu toe vooral gericht was op het vinden van een oplossing die voor alle partijen acceptabel is. Maar soms is dat niet mogelijk en moeten er keuzes gemaakt worden. Het is daarom belangrijk om tijdens het participatieproces duidelijkheid te geven over de randvoorwaarden waarbinnen besluiten genomen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door het formuleren van heldere doelstellingen en uitgangspunten waar de ontwikkeling aan moet voldoen.
Planvorming
Daarnaast is het belangrijk dat er tijdens het participatieproces aandacht is voor het creëren van draagvlak voor de uiteindelijke beslissing. Dit kan door het betrekken van de omgeving bij de planvorming en het actief informeren en communiceren over de voortgang van het participatieproces.