Hoe je oude kerstboom hergebruiken

Nu het buiten weer wat kouder begint te worden en de Sint en Kerstman in het land zijn, is het natuurlijk tijd om een mooie kerstboom te gaan kopen. De kerstboom optuigen en de pakjes onder de boom leggen is natuurlijk erg leuk – maar wat doe je nou met zo’n kerstboom wanneer het weer tijd is om de boom af te breken? Hier volgen alvast enkele leuke tips over hoe jij je oude kerstboom op een leuke manier kan hergebruiken.

Vogelvoederboom

Houd jij ook zo van vogeltjes in de tuin? Dan kan jij je kerstboom dit jaar hergebruiken als vogelvoederboom. Zet je kerstboom met voet of pot buiten in je tuin of je terras zodat je een mooi zicht hebt op je boom, en natuurlijk ook op de vogeltjes die in jouw boom komen eten. Nu kan je de boom aankleden met vetbolletjes, notenzakjes, en allerlei andere lekkere snacks voor de vogels in jouw tuin. Een vogelvoederboom kan al snel enkele maanden blijven staan – op die manier heb je tot in Maart plezier van je oude kerstboom!

Kerstboom hergebruiken in de tuin

Wist je dat jij je kerstboom ook makkelijk kan hergebruiken in je tuin? Indien je een kerstboom aankocht zonder wortel kan je de takken van de boom gebruiken als grondbedekking voor plantjes die niet zo goed tegen de harde vrieskoude kunnen. Wanneer jouw kerstboom wel een wortel heeft kan jij je boom mooi in je tuin aanplanten.

Indien jij je kerstboom graag wil heraanplanten in je tuin moet je er natuurlijk wel even op letten dat de grond niet bevroren is. Het is namelijk erg moeilijk om in bevroren grond te graven. Daarbij is het ook zo dat de boom het moeilijk zal hebben om nutriënten en water op te nemen of op zijn wortels te laten groeien.

Kerstboomverbranding

Wanneer je geen plaats hebt om een kerstboom te planten of om als voederboom te gebruiken, is het verbranden van je kerstboom natuurlijk ook altijd een oplossing. Heel wat steden en gemeenten organiseren aan het begin van Januari een kerstboomverbranding. Natuurlijk is dit niet de beste oplossing voor het milieu – daarom beginnen nu meer en meer gemeenten ook aan kerstboominzamelingen te doen.

Kerstboominzamelingen

Wist je dat heel wat steden en gemeenten kerstbomen inzamelen? Dan komen ze jouw kerstboom thuis oppikken zodat hij gecomposteerd kan worden. Het enige dat jij hoeft te doen is je oude kerstboom voor je deur zetten. Deze kerstboominzamelingen zijn perfect voor mensen zonder tuin en terras die toch op een milieuvriendelijke manier hun kerstboom kwijt willen.

Kerstbomen verkocht bij boer of tuincentrum: Maar dit jaar ook bij horeca zaken in de binnenstad. Dit jaar kan je niet enkel bij de boer of bij het tuincentrum een kerstboom aankopen. Je kan ook bij de horeca zaken in de binnenstad van heel wat steden en gemeenten terecht voor een mooie boom. Door de aanhoudende pandemie hebben heel wat horecazaken erg geleden. Door dit jaar kerstbomen te verkopen hoopt men wat ademruimte te creëren voor de cafés en restaurants in de binnenstad. Jij draagt toch ook je steentje bij?