Kippen houden is niet zo moeilijk, leuke huisdieren

Kippen houden is niet zo moeilijk en het zijn leuke huisdieren

Heeft U een grote tuin en kan er in de zomer vakantie iemand om de 4 dagen een keer langs komen om de kippen eten en drinken te geven, dan is kippen houden een goed idee.

Pas op met een haan

Het nemen van kuikens waar ook een haan tussen kan zitten) als U in de stad woont of als U een lichte slaper bent. Een haan maakt nu eenmaal een hoop herrie in de vroege ochtend (waar je overigens na een paar weken wel aan went) en soms kunnen ze (afhankelijk van het ras) uitvallen naar kinderen of bange mensen.

Biologisch ei

Verder is kippen houden erg gezellig, gemakkelijk om te onderhouden en als dank krijg je nog eens een biologisch ei. Begin altijd met twee hennen en dan kan je altijd nog eens een keer uitbreiden. Meestal zijn twee kippen meer dan genoeg, daar ze gegarandeerd rustig aanwezig zijn en je tuin niet beschadigen.

Hoe kleiner de kip (krielkip) hoe kleiner het ei maar dan heb je ook minder onderhoud om het hok schoon te maken. Grote kippen leggen naast grote eieren ook grote ‘flatsen ‘ en dan moet je ook het kippen hok vaker schoon maken. Lopen ze vrij rond in de tuin dan wil je ook de kippen poep niet op het terras hebben en dan is het houden van grote kippen al gauw niet leuk meer.

Kippen kunnen heel oud worden en hou er rekening mee dat ze na een jaar of 4 minder gaan leggen of stoppen met leggen. Daarna kunnen ze nog een paar jaar van hun pensioen genieten als je tenminste vegetariër bent.

Engels kippenras

De Orpington is een groot Engels kippenras en erg rustig in hun gedrag. Het is een rijk bevederd ras met een brede borst, hoge rug en een relatief kleine kop en staart. De Orpington werd oorspronkelijk gefokt als “dual-purpose” ras (zowel voor het vlees als voor de eieren), maar het ras is in plaats daarvan voornamelijk bekend geworden als tentoonstellingsras. Hun grote formaat en “zachte” verschijning gecombineerd met hun sprekende kleuren en vloeiende contouren maakt ze erg geschikt voor tentoonstellingen.

Het hok

In de winter moeten de kippen wel beschut zijn tegen de kou en in de zomer moet het hok niet te heet zijn. Kippen stellen niet heel veel eisen aan hun huisvesting, zolang ze maar droog en tochtvrij zitten en er toch voldoende ventilatie is. Een kachel aanleggen is dus niet nodig. In het hok moeten legnesten en zitstokken zitten. Het hok moet in de middags in de schaduw liggen.

Qua ruimte verschillen de meningen, maar een richtlijn is

Zandbad. Het is belangrijk voor de gezondheid van kippen om regelmatig een zandbad te nemen. Ze wassen er parasieten mee van zich af en de zon helpt ze ook om zich schoon te houden. Als er van nature geen plek is met los zand, geef ze dan een bak met zand(grond) of fijn lava- of basaltmeel. Schuilgelegenheid, de heg of struikgewas.

Kippenvriendinnetjes

Kippen zijn sociale dieren en leven zelfs in het wild in een groep. Een enkele kip is dus eigenlijk geen optie. Leg korrel vinden niet alle kippen even lekker en gebroken mais met graan is dan beter.

Water om de twee dagen verversen als ze geen gras of onkruid kunnen bemachtigen, dan is het goed om ze wat groenvoer te geven. Andijvie, sla en andere groente kan ook.

Aanvullende kippentips

Een nep-ei in het leg nest leert de kippen om daar te leggen in plaats van overal in de tuin.
Een omheind kippenterrein zorgt ervoor dat paden en terrassen vrij blijven van kippenpoep. Je kan schelpen fijn stampen om zo de kippen extra kalk te geven (vooral nodig als de kippen opgehokt zitten en eventueel door het voer een beetje mengen. Als de schaal breek van een kippen ei is dit meestal de oorzaak.

Bloedluis

Over het algemeen zal je zelf niks merken van bloedluis of alleen misschien door jeuk op een paar plekken op je lichaam als je het hok echt schoon maakt. Bij de bestrijding van bloedluizen moet vooral het hok worden behandeld, aldus de dierenarts. De mijten verschuilen zich overdag in spleten en kieren. Preventief helpt het om het hok jaarlijks wit te kalken en om het hok regelmatig nat te reinigen. Af en toe een biologisch afbreek baar reiniging middel is ook goed.

Soms verwisselen de beesten rond het huis wel eens van voederbak en de kippen laten zich over het algemeen niet weg jagen. Ook hier geld dat het per ras het gedrag verschillend kan zijn en zijn kleine kippen minder aanwezig of dominant zijn naar andere beesten toe. Zijdehoen is ook een hele rustige krielkip.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen