Sophie Hermans stelt groene ambities rijksoverheid bij: klimaatneutraal in 2030 van tafel, focus op CO2-reductie, ambtenaren blijven grotendeels fossiel werken.
Ambities bijgesteld
Het plan om de rijksoverheid in 2030 volledig klimaatneutraal te laten werken is door het nieuwe kabinet officieel losgelaten. Waar eerdere regeringen nog spraken van grote groene ambities, kiest het huidige kabinet onder leiding van minister Sophie Hermans voor een meer realistische koers. Uit de nieuwste rapportage over de bedrijfsvoering van de rijksoverheid blijkt dat het streven naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering niet haalbaar is. Vooral het terugdringen van vliegreizen door ambtenaren en het elektrificeren van het wagenpark blijven achter bij de doelstellingen.
Rapport toont stagnatie
Uit het jaarlijkse verslag van het kabinet blijkt dat de uitstoot door dienstreizen van ambtenaren nog altijd fors is. Sterker nog, het aantal vliegreizen door ministeries is weer gestegen ten opzichte van de periode voor de coronacrisis. Ook het woon-werkverkeer van ambtenaren veroorzaakt meer uitstoot dan voorheen. Dit staat haaks op de groene ambities die de rijksoverheid eerder uitsprak. Vooral opvallend: juist het klimaatministerie werkt nog grotendeels fossiel, ondanks de centrale rol die het departement speelt in het klimaatbeleid.
Nieuwe koers Hermans
Minister Sophie Hermans heeft in haar laatste Klimaatplan afscheid genomen van het eerdere streven om in 2030 klimaatneutraal te zijn. In plaats daarvan zet het kabinet nu in op een CO2-reductie van 55 procent ten opzichte van 2017. Volgens Hermans is het niet haalbaar om zonder grootschalige aankoop van CO2-rechten het klimaatneutrale doel te bereiken. Die route werd als te kostbaar bestempeld. De focus ligt nu op realistische stappen, waarbij de rijksoverheid vooral inzet op besparingen en verduurzaming binnen de bedrijfsvoering.
Wagenpark blijft achter
Een ander pijnpunt is het elektrificeren van het wagenpark van de rijksoverheid. In 2028 zou het wagenpark volledig elektrisch moeten zijn, maar de huidige cijfers laten zien dat nog niet eens 30 procent van de dienstauto’s elektrisch rijdt. Opvallend genoeg is het klimaatministerie, dat onder Economische Zaken en Klimaat valt, niet het meest vooruitstrevend als het gaat om het verduurzamen van het wagenpark.
Communicatie blijft achter
Hoewel het kabinet duidelijk heeft aangegeven dat het klimaatneutrale doel voor 2030 is losgelaten, is deze boodschap niet overal binnen de rijksoverheid doorgedrongen. Op sommige promotiewebsites van de rijksoverheid wordt nog steeds gesproken over het streven naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Dit zorgt voor verwarring bij ambtenaren en burgers over de daadwerkelijke groene ambities van het kabinet.
Focus op realisme
Met het loslaten van het klimaatneutrale doel kiest het kabinet voor een pragmatische aanpak. Sophie Hermans benadrukt dat de rijksoverheid zich blijft inzetten voor verduurzaming, maar binnen de grenzen van wat haalbaar is. De nadruk ligt nu op het verminderen van de CO2-uitstoot en het realiseren van groene ambities waar dat mogelijk is. Toch laat de rapportage zien dat er nog veel werk aan de winkel is om de bedrijfsvoering van de rijksoverheid daadwerkelijk te verduurzamen.