In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024 gaat de wintertijd in Nederland officieel in. Om precies 3.00 uur ’s nachts verzetten we de klok één uur achteruit, waardoor het weer 2.00 uur wordt. Dit tijdsverschil betekent dat we een uurtje langer kunnen slapen en in het dagelijks leven meer daglicht hebben in de ochtend. Voor wie geen klokken heeft die automatisch meeschakelen, is het belangrijk om handmatig de tijd aan te passen.
Europese Unie
De verandering van zomer- naar wintertijd is een maatregel die door de Europese Unie is ingesteld. Deze regeling geldt voor bijna alle Europese landen, en elk jaar gaat de klok op de laatste zondag van maart een uur vooruit en op de laatste zondag van oktober weer een uur achteruit. Het doel van deze aanpassing is om optimaal gebruik te maken van het daglicht, waardoor de dagen in de zomer langer lijken en er in de winter wat meer licht in de ochtend is.
Klok verzetten
Een handig ezelsbruggetje om de tijdsverandering te onthouden is: in de lente gaat de klok vooruit, en in de herfst gaat de klok achteruit. De eerstvolgende keer dat de klok weer vooruitgaat, is op 30 maart 2025, wanneer de zomertijd in werking treedt. Dan verzetten we de klok om 2.00 uur ’s nachts één uur vooruit naar 3.00 uur.
De klok een uur terugzetten betekent voor velen een extra uurtje rust, een langer weekend of tijd om te ontspannen. De automatische klokken worden vanzelf aangepast, maar analoge klokken en wekkers moeten handmatig een uur teruggezet worden.