Knoflook en Daslook tegen griep of verkoudheid

Knoflook en Daslook tegen griep of verkoudheid

Het volksgeloof en de geneeskunde schrijven knoflook al lang een heilzame werking toe. Volgens onderzoekers verlaagt het gewas het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en cholesterol. Bij bevolkingsgroepen die veel knoflook eten, doen zich weinig problemen met hoge bloeddruk voor. Knoflook is smaakvol, geurig en gezond.

Knoflook behoort tot het scherpste lid van de uienfamilie

Ook Daslook is een zusje van de knoflook en heeft veel eigenschappen die overeen komen. Allen drie hebben bevatten veel anti-oxidanten met een bijzonder gunstig effect op de gezondheid. Het heeft een vitaliserende werking op het gehele lichaam en geeft daardoor meer energie

Knoflook en Daslook

Bezitten krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen en is het meest breed-spectrum van alle antimicrobiële stoffen die bekend zijn. Bovendien vernietigt knoflook en Daslook de darmflora niet, zoals de meeste farmaceutische antibiotica bijna zonder uitzondering doen.

Knoflook is een goede bron van vitamine B6. B6 is nodig voor een gezond immuunsysteem en de celvernieuwing. Ook vermindert B6 stemmingswisselingen.Ook de vitamine B6 kan preventief werken tegen prostaat-, borst-, maag-, darm-, en blaaskanker en er is aangetoond dat tumoren kleiner werden na behandeling met knoflook.

Behandeling griep: knoflook of daslook

Door het eten van rauwe knoflook wordt die wordt fijngemaakt of gekauwd, kunnen virussen minder snel infecteren. Elke dag kauwen op een rauw teentje versterkt de immuniteit, de voedingsstoffen in de look zorgen ervoor dat vrije radicalen worden bestreden en afgeremd. Knoflook werkt pas goed als je ze ten minste gedurende vier weken regelmatig eet. Een reukloos alternatief is daslook.

Let op: Laat geperste of gehakte knoflook eerst ongeveer tien minuten met rust voordat u het verder verwerkt. Tijdens het snijden worden de enzymen geactiveerd die de geneeskrachtige substanties van de knoflook vormen. Als je bewerkte knoflook meteen verwerkt in het warme eten, raken de enzymen beschadigd

Daslook

De medicinale werking van daslook lijkt op die van knoflook zij het dat daslook iets meer gebruikt wordt voor het genezen van spijsverteringsziekten. Daslook is een leuke plant in iedere tuin en hoort zeker thuis in de vaste kruidentuin.

Daslook goed voor het immuunsysteem

Daslook is goed voor het immuunsysteem in het algemeen. Het voorkomt griep, verkoudheden, bronchitis en keelpijn. Dat heeft te maken met de ontsmettende, antoibacteriële en schimmelwerende werking van stoffen in daslook. Daarnaast is dit zusje van de knoflook in staat infecties te voorkomen en helpt het slijm los maken.

Daslook in huis en tuin

Daslook kun je laten groeien in de tuin. Het wordt niet hoog en is een goede bodembedekker die zichzelf langzaam uitspreidt. Ieder voorjaar geeft hij leuke witte bloemetjes. De bladeren kun je door soep en salades doen. Hak ze eerst helemaal fijn en eet ze alleen vers. Je kunt fijngehakte daslook prima op een boterham met oude kaas doen. Daslook kun je in een fles olijfolie stoppen om een pittige smaak aan de olie te geven en de geneeskrachtige eigenschappen langer te bewaren. Verder wordt daslook gebruikt in de bereiding van pesto en marinades.

Tip: Eet ui en knoflook het liefst in rauwe vorm en in combinatie met plantaardige olie. De werkende stoffen van ui en knoflook zijn dan het krachtigst en de (in vet oplosbare) stoffen in ui en knoflook worden zo het beste opgenomen door je lichaam.

Niet alleen knoflook en ui dragen bij aan je gezondheid. Er zijn talloze andere natuurlijke voedingsstoffen die jouw gezondheid naar een nieuw niveau weten te brengen, veroudering tegen weten te gaan en je helpen om een gezond gewicht te bereiken.

Knoflook stinkt

Je stinkt zo uit je mond na de maaltijd! In knoflook zit allicine dat een sterke geur afgeeft zodra de knoflook verwerkt wordt. Het wordt tijdens de spijsvertering opgenomen in je bloed en via je longen weer afgegeven.

Het probleem van een vieze mondgeur wordt niet in de mond gevormd, maar in de maag en de darmen. Tanden poetsen, pepermuntjes eten en sterke kauwgum kauwen, maar het probleem lost niet echt op.

Een meer effectief product om te gebruiken is verse peterselie.
Door het eten (goed kauwen) van dit kruid gebeurt er iets in de spijsvertering waardoor de vieze lucht wordt verminderd. Ook het drinken van melk of een paar lepels yoghurt helpt.

De bereiding van knoflook heeft ook riekende gevolgen voor je handen. Na het pellen van een knoflook stinken je handen namelijk: een lepel zout goed in je handen wrijven vermindert de stank aanzienlijk.

Knoflook als pesticide:

Ook ziekten, plagen en onkruid moeten vrezen voor het witte bolgewas. Een Chinees landbouwkundig bureau van de overheid ziet in het samenspel van elementen uit knoflook een sterk nieuw pesticide dat ook nog eens de groei van planten stimuleert.

Volgens de wittekoolteler Guo Rengen, één van de 17 agrariërs die het middel testte, is zijn areaal sluitkool niet alleen vrij van plagen maar ook groter in omvang. Ook is de tijd die nodig is voor de groei van de kool met 25 dagen ingekort. De Chinezen richten zich op de lokale markt.

Gebruik teveel knoflook

Overdosis: een inname van 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd kan maagklachten geven en ook schade opleveren aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Met name knoflook-olie is in zuivere vorm toxisch! Verder dien je op te letten en het gebruik van knoflook te beperken of zelfs achterwege te laten bij de zwangerschap, lactatie, maagzweer, bloedarmoede, aanleg voor bloedingen en bij allergie voor knoflook. Onschuldige bijwerkingen die voor enig ongemak zorgen zijn adem- en lichaamsgeur, allergische reacties, misselijkheid, winderigheid, zuurbranden.

Knoflook, Daslook en ui horen erbij maar overdrijf het niet.
Belangrijk blijft gevarieerd eten en vooral groente en fruit en bij voorkeur biologisch.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen