spot_imgspot_img

De koala is één van de bekendste buideldieren van Australië

Koala’s zijn schattige dieren die voornamelijk voorkomen in het oosten en zuidoosten van Australië. In de deelstaten Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria en Zuid-Australië zijn ze te vinden. Helaas hebben deze pluizige dieren te lijden onder klimaatverandering en worden ze bedreigd in hun voortbestaan.

Leefgebied

Koala’s zijn beperkt tot de regenwouden, kustbossen en eucalyptusbossen van Australië. Hun verspreidingsgebied is door de jaren heen steeds kleiner geworden. Dit komt door menselijke activiteiten zoals ontbossing, verstedelijking en landbouw. Het verminderen van hun leefgebied is een van de belangrijkste redenen waarom de koala’s met uitsterven worden bedreigd.

Klimaatverandering

Een ander probleem voor de koala’s is klimaatverandering. Het veranderende klimaat heeft grote invloed op de vegetatie en de voedselvoorziening van deze dieren. De toenemende droogte en hitte zorgen voor een gebrek aan schaduwrijke bomen waar de koala’s op kunnen rusten. Hierdoor lopen ze grote kans op uitdroging en oververhitting, wat uiteindelijk kan leiden tot hun dood.

Voedsel

Van alle buideldieren is de koala degene die het meest kieskeurig is wat betreft voedsel. Koala’s hebben vrijwel uitsluitend eucalyptusbladeren op hun menu staan, en dan ook nog alleen van 6 van de 800 soorten eucalyptusbomen. Het voeden met jonge eucalyptusbladeren is voor koala’s riskant vanwege de grote hoeveelheden blauwzuur die deze bevatten, wat voor de koala giftig kan zijn. Desondanks is het unieke spijsverteringssysteem van de koala in staat om grote hoeveelheden bladeren te verteren en hun vochtbehoefte grotendeels uit de bladeren te halen.

Wist je dat koala’s hun jongen op een heel bijzondere manier voeden? De babykoala’s krijgen eerst een soort pap te eten voordat ze overgaan op eucalyptusbladeren. Maar wat echt opvallend is, is de manier waarop deze pap wordt gemaakt. De pap komt namelijk uit het poepgat van de moederkoala!

Voortplanting

Tijdens de copulatie, die slechts kort duurt, gaan koala’s gepaard met krabben en bijten. Het sperma van de man verhardt na de ejaculatie, waardoor de vrouw gedurende de eerste paar dagen na de paring niet met een andere man kan paren.

Koala’s zijn polygaam en paren meestal tussen oktober en februari, oftewel in de zomer. Zodra de jongen groot genoeg zijn om de buidel te verlaten, klampen ze zich nog eens zes maanden vast aan de buik of rug van hun moeder.

Het boeiende proces van de voortplanting en geboorte van koala’s. De manier waarop koala’s zich voortplanten en jongen ter wereld brengen, is fascinerend. Na de geboorte brengen de jongen ongeveer zes maanden door in de buidel van hun moeder.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
9.3 ° C
9.5 °
8.4 °
93 %
7.5kmh
100 %
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
ma
6 °
spot_imgspot_img