Kokos bij verkoudheid, eczeem, koorts en keelpijn

Is dit de zoveelste hype of is kokos wel degelijk zo gezond als wordt beweerd? Ja, kokos is inderdaad enorm gezond! In Azië en omstreken wordt de kokospalm de ‘Tree of Life’ genoemd en dat is niet voor niets. Traditionele volkeren maken al eeuwenlang dankbaar gebruik van deze super vrucht vanwege zijn helende en gezondheidsbevorderende werking. Uit onderzoek blijkt dat er in dat deel van de wereld aanzienlijk lagere aantallen chronische ziektes voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Recente studies uitgevoerd door Westerse wetenschappers hebben dit bevestigd en linken de consumptie van kokos aan lagere aantallen chronisch zieke mensen.

Vast staat dus dat het eten en/of drinken van kokos veel voordelen heeft

Zo zit het vlees van de kokosnoot vol met vezels. Deze zijn erg belangrijk voor een gezond darmstelsel en werken als een soort ‘smeermiddel’ voor de darmen. Ook de spijsvertering heeft baat bij de vezels in kokos. In de kokosnoot zitten wel veel verzadigde vetten en deze bestaan voor namelijk grotendeels uit middellange vetzuurketens. Dit heeft als gevolg dat de lever de kokos(olie) erg snel kan afbreken. Dit heeft vooral een positief effect op ons metabolisme, omdat dit hierdoor versnelt wordt. Metabolisme, ofwel je stofwisseling, speelt een grote rol in je gewicht. Je metabolisme bepaalt hoe snel je lichaam voedingsstoffen omzet in energie, waardoor je lichamelijk kunt functioneren.

De geneeskracht van kokosnoot

In kokos zitten veel anti-oxidanten, die ook erg gezond zijn voor ons lichaam. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die o.a. ziektes als kanker kunnen veroorzaken. Daarnaast verhogen deze vrije radicalen de kans op hart- en vaatziekten. Het consumeren van kokos verkleint deze kans.

Laurinezuur omdat het voor bijna 50% uit laurinezuur bestaat (49 gram per 100 gram kokos olie) verhoogt het je weerstand tegen bacteriën, schimmels en parasieten waardoor je minder bevattelijk bent voor diverse ziekten. Ter vergelijking: Moedermelk bevat 30% laurinezuur wat één van de belangrijkste redenen is waarom borstvoeding wordt aangeraden.

Kokos bij verkoudheid, eczeem, koorts en keelpijn

Kokos is ontstekingsremmend en het heeft een anti-bacterielewerking. Dat maakt kokosolie een goed middel tegen onder meer verkoudheid, eczeem. Maar er zijn nog meer medicinale werkingen toegeschreven aan de kokosnoot en deze gaat verder dan de enkele punten hieronder.

– goed voor de hersenen
– werkt tegen kanker
– is goed voor hart en bloedvaten
– werkt tegen diabetes
– goed voor maag darm kanaal (vezels)
– heeft een antibacteriële werking.

Zit er suiker in kokoswater

Kokoswater bevat praktisch geen suikers en dus geen koolhydraten, is 99% vetvrij en is heerlijk dorstlessend. Nu er door diverse merken een smaakje aan toegevoegd wordt drinkt het makkelijk weg, en dat maakt het voor gezondheidsfreaks als bijvoorbeeld Madonna onweerstaanbaar!

Kokosnoot en kokosolie

Kokosolie (of kokosvet in vaste vorm) heeft dus ook de zelfde eigenschappen als hier boven genoemd zijn, daar het van het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot kokos gemaakt is. Kokosolie is bijna kleurloos is en 100% natuurlijk. Het is een tropische olie die verkregen wordt uit het . Het gegeven wat wij in het westen altijd met gestolde kokosolie werken, heeft te maken met het smeltpunt van ongeharde en ongeraffineerde kokosolie. Dit ligt rond de 25 graden en van geraffineerde en geharde kokosolie ligt het rond de 35 graden. Daar waar het warmer is, wordt met het gesmolten product gewerkt.
Hoe pas je kokosolie toe?

Kokosolie

Het voordeel van kokosolie is dat je het kunt gebruiken om te bakken, te koken en zelfs om te frituren. De olie is hitte stabiele olie en het rookpunt ligt veel verder dan bijvoorbeeld olijfolie, bovendien gaat het langer mee dan de gemiddelde oliën. Als je het op de boterham wil doen in plaats van roomboter of margarine, dan kan dat ook. Er zitten minder vetten in.

Maar ook hier geld de regel

Eet gevarieerd en kokos is gezond, maar overdrijf het niet. Er zijn nog genoeg andere fruit soorten en groente uit eigen land die net zo goed of beter zijn en daarvoor hoeven geen schepen te varen vanaf de andere kant van de wereld.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen