100% kokoswater is heel gezond

Alleen 100% kokoswater is heel gezond omdat kokoswater is gezond en een goed alternatief voor al die vruchtensappen die niet vers zijn en waaraan vaak bewerkte suikers zijn toe gevoegd. Maar pas wel op, aangezien aan sommige merken kokoswater ook suiker en smaakstoffen worden toegevoegd. Kijk dus op de verpakking en kies voor 100% puur sap zonder toegevoegde suikers en smaakstoffen.

Groene kokosnoot zo’n 95% water?

Kokoswater is een goede aanvulling voor de vochtbalans en kan dus deels water vervangen. Tenslotte zit er in een groene kokosnoot zo’n 95% water, dat langzaam opgaat in de vorming van kokos naarmate de kokosnoot ouder wordt. Daarnaast bevat het vruchtwater heel weinig vet en bevat minder dan 50 calorieën per 250 ml, wat tevens ook ongeveer de hoeveelheid vloeistof is in een groene kokosnoot. Verder zitten er in het kokoswater veel belangrijke voedingsmiddelen, waaronder vitamine C, eiwitten, vezels en belangrijke mineralen als natrium, mangaan kalium en magnesium.

Mineralen

Deze mineralen, die ook wel elektrolyten worden genoemd, zijn nodig voor de normale werking van de lichaamscellen. Voor een goede gezondheid heeft het lichaam grote hoeveelheden calcium, natrium, kalium, magnesium, (chloride en fosfaat) nodig. Gelukkig krijg je hiervan genoeg binnen als je gevarieerd en gezond eet. Deze stoffen zijn dus wel belangrijk voor mensen die eenzijdig voedsel binnen krijgen of bijvoorbeeld voor sporters, die veel lichamelijke inspanning leveren. Elektrolyten zorgen voor sterkere spieren en energie en ook zorgen ze ervoor dat de spieren zich sneller herstellen. Een kokosnoot bevat ongeveer 500 mg kalium en 200 mg natrium. De natrium of sodium compenseert het zoutverlies dat sporters via zweet kwijt raken.

Kokosmelk is geen kokoswater

Kokosmelk wordt gemaakt door het geraspte witte vruchtvlees van de kokosnoot te mengen met water en dit vervolgens uit te persen. Nadat je dit proces een aantal keer herhaalt, krijg je kokosmelk dat veel wordt gebruikt als smaakmaker in gerechten als Thaise curry, pompoensoep en wok gerechten.

Kokosolie

Nadat de kokosnoten geoogst zijn, wordt het vruchtvlees uit de kokosnoot gehaald en vervolgens in de zon te drogen gelegd. Daarna wordt het kokosvlees verhit op een lage temperatuur totdat de olie eruit komt lopen. Bekend is dat het vooral een goede en gezonde vervanger is van bakboter of andere plantaardige olie soorten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen