Het Stadspark in Groningen staat bekend als een populaire locatie voor evenementen, maar recente zware regenval heeft het terrein doorweekt. Met Koningsdag voor de deur en het Bevrijdingsfestival kort daarna, staat de gemeente voor een uitdaging om het terrein droog te krijgen.
Een opvallende oplossing
In een ongewone zet heeft de gemeente besloten om 600.000 wormen in te zetten om het probleem aan te pakken. Volgens Guido Roegholt, woordvoerder van de gemeente, is er weliswaar drainage onder het terrein, maar is deze niet in staat om de enorme hoeveelheid water af te voeren.
Wormenkwekerij
De eigenaar van de wormenkwekerij, Bernard Mekelenkamp uit Oostwold, speelt een cruciale rol in dit verhaal. Met zijn vijf miljoen wormen, oorspronkelijk gekweekt voor de hengelsport, heeft hij een nieuwe toepassing gevonden. De wormen worden nu ingezet voor het produceren van compost en het verbeteren van bodemstructuren.
De rol van de wormen
De wormen, voornamelijk van het ras pendelaar, zijn ongeveer vier weken geleden uitgezet in het Stadspark. Deze specifieke soort staat bekend om zijn vermogen om diep de grond in te gaan, soms wel tot drie meter diep, op zoek naar vocht. Dit graafwerk draagt bij aan een betere afvoer van water, wat essentieel is om het terrein droog te krijgen.
Een win-win situatie
Naast het afvoeren van water dragen de wormen ook bij aan een verbeterde bodemstructuur. Dit komt het gras ten goede, wat belangrijk is voor de kwaliteit van het terrein tijdens evenementen zoals Koningsdag en het Bevrijdingsfestival.
Koningsdag in Groningen
De inzet van 600.000 wormen mag dan onconventioneel lijken, maar het illustreert een creatieve aanpak om een groot probleem aan te pakken. Met de hulp van deze kleine wezens hoopt Groningen haar iconische Stadspark droog en klaar voor festiviteiten te maken.