spot_imgspot_img

Ontdek de plannen voor Koningsplein naar Koningswei in Tilburg

TILBURG – De gemeente Tilburg is begonnen met de transformatie van het Koningsplein naar Koningswei, een langverwacht project dat nu eindelijk van start is gegaan. Ontdek de transformatie van Koningsplein naar Koningswei in Tilburg. Het grauwe plein wordt omgetoverd tot een levendig stadspark in Brabant. De eerste fase van de renovatie is deze week gestart met het strippen van woningen en het verwijderen van asbesthoudende materialen.

Van plein naar stadspark

Hoewel het plein momenteel nog rustig en grijs oogt, zal dit snel veranderen. De sloop van woningen en winkels op het Koningsplein is nu echt begonnen. Dit betekent echter niet dat Tilburg meer dan 140 woningen verliest, gezien de huidige krapte op de woningmarkt. Er worden namelijk twee woontorens gebouwd, waardoor het totale aantal woningen stijgt naar 364, waarvan 230 sociale huurwoningen. Als alles volgens plan verloopt, wordt het nieuwe plein naar verwachting in 2027 volledig opgeleverd.

Koningsplein

Het vernieuwde Koningsplein zal voortaan Koningswei heten en zal een verbinding vormen met de Piushaven. Daarnaast komt er een gastenhuis voor mensen met dementie, met een centrale leefruimte grenzend aan het stadspark.

Koningswei

De renovatie van het plein vergt een totale investering van meer dan twee miljoen euro. Deze financiering komt echter niet rechtstreeks uit de gemeentekas, maar wordt verstrekt door het ministerie via een subsidieprogramma. Dit programma heeft als doel om leegstand in winkelgebieden landelijk tegen te gaan door herinrichting te stimuleren.

Bomen in Tilburg

Een belangrijk aspect van de herinrichting is het vergroenen van het plein. Dit draagt bij aan het verminderen van hittestress in de stad. De gemeente plant ook nog eens zo’n 1500 bomen elders in de stad komend jaar.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img