Koolrabi is een vergeten groente in de moestuin

Koolrabi is een vergeten groente

Koolrabi lijkt op een grote groene ui met daarop een aantal bladstengels.De groente is een koolsoort en komt in heel Europa voor en wordt zelfs in India gegeten. Koolrabi heeft veel vitamine C en is daarom heel gezond. Doordat er veel vezels in zitten en weinig calorieën is het ook een groente die kan helpen afvallen. Verder bevat het vitamine A en B en mineralen calcium, fosfor, kalium en ijzer.

De  fytonutrienten,  isothiocyanaten, sulforafaan en indole-3-carbinol in koolrabi zijn gezonde stoffen en staan erom bekend dat ze preventief werken tegen prostaat- en darmkanker..

De biologische moestuin

Koolrabi kan zowel onder glas als in de open lucht geteeld worden. Er zijn diverse soorten teelt, met ieder hun eigen periode. De kieming van de zaden komt echter al op gang vanaf 5 graden maar hoe warmer hoe beter. Koolrabi kan het beste in perspotjes van 4 tot 5 centimeter gezaaid worden. Voor de vroege teelten wordt in een verwarmde kas gezaaid van november tot eind maart. Temperaturen beneden de 12 graden zijn tijdens de opkweekperiode nadelig, omdat hierdoor het uitschieten bevorderd wordt. Latere zaaiingen kunnen onder koud glas of in de volle grond op een wachtbed plaatsvinden, of ter plaats in mei. Na ongeveer 6 weken (in de zomerperiode) tot meer dan 2 maanden voor degene die in november gezaaid zijn, kunnen de planten uitgeplant worden. Voor de vroege glasteelt wordt een onderlinge afstand van 20 x 25 centimeter aangehouden, terwijl dit voor de herfstteelt in open lucht 30 x 40 centimeter bedraagt. Het gevaar voor botrytis en valse meeldauw is in deze periode namelijk vele malen groter.

Oogsten

In een vroege teelt kan er geoogst worden wanneer de knollen een diameter van 7 centimeter hebben. In de zomerperiode streeft men naar een ontwikkeling van 10 centimeter. Wacht niet te lang met oogsten, dit levert knollen op die houterig worden en gaan uitschieten.

Koolrabi bewaren doe je zó

Koolrabi is gevoelig voor uitdrogen. Op een koele plaats, liefst in de koelkast, is koolrabi enkele dagen houdbaar. Aangesneden knollen zijn (verpakt in vershoudfolie of aluminiumfolie) nog enkele dagen in de koelkast houdbaar.

Koolrabi kun je ook invriezen. Rauwe koolrabi moet eerst 2-4 minuten geblancheerd worden. Verpakt in een goed gesloten plastic zakje of bakje is koolrabi (bij minimaal -18C) tot 12 maanden houdbaar in de diepvries.

WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN KOOLRABI?

Snij voor gebruik de stengels van de knollen. Schil de knollen, snij ze in plakken en vervolgens in blokjes of repen Je kunt koolrabi ook raspen voor gebruik in salades. Verse koolrabi kook je in weinig water in 15 tot 20 minuten beetgaar. Giet de groente daarna af en breng haar op smaak met nootmuskaat. Koolrabi’s zijn ook geschikt om te vullen of om rauw geschaafd in salades te verwerken.

Koolrabi mag elk uur van de dag

Koolrabi kan als tussendoortje rauw worden gegeten maar smaakt het beste gekookt

BEREIDINGSTIJDEN KOOLRABI:

Koken: 10-13 minuten
Stoven: ca. 15 minuten
Magnetron: 3-4 minuten
Smoren: ca. 15 minuten

Recept: Biologische koolrabi salade

1 fikse koolrabi of 2 kleinere; 1 komkommer; 250 – 350 gr aardappelen (zie tekst); 1 sjalotje, gesnipperd; 1 teen knoflook, zeer fijn gehakt; 1 eetl goede mayonaise; 1 – 2 theel (kruiden-)mosterd; zout naar smaak
Koolrabi-komkommersalade De koolrabi schillen – dikke houtige delen verwijderen – en snijdt u in luciferdunne reepjes. Dat kan met de hand, makkelijker is een mandoline. Deze lucifers halveert u, dan zijn ze zo’n 1½-2 cm lang.

De komkommer schillen, in de lengte halveren en met een eetlepel de zaadlijst eruit schrapen. Weg ermee. De halve komkommers snijd u vervolgens een keer of vier in de lengte in repen die u in blokjes snijdt.

De aardappelen (aardappelen met dunne schil) spoelen we af, koken we in de schil. Af laten koelen en daarna de schil eraf trekken. In kleinere brokken snijden (ook zo’n 2 cm). U kunt natuurlijk elke stevige aardappel gebruiken. Meng alles en zet een tijdje koel weg en dan serveren.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen