Koolstofdioxide en koolzuurgas in frisdranken

Koolzuurgas en koolstofdioxide opgelost in water vormt koolzuur, dat veel gebruikt wordt in frisdranken. Echter, wanneer onderzoekers menselijke tanden in verschillende mineraal- en koolzuurhoudende waters lieten rusten kwamen ze tot de conclusie dat geen van de waters schadelijk waren voor de tanden. Het meeste water, zelfs kraanwater, bevat kleine hoeveelheden calcium en andere mineralen. Deze mineralen bufferen het effect van het koolzuur en beschermen het tandglazuur.

Smaakstoffen maken frisdranken

Dit is echter niet het geval bij frisdranken. De smaakstoffen maken frisdranken aanzienlijk zuurder en dragen wel degelijk bij aan tanderosie. Frisdranken zoals Cola en Pepsi zijn helemaal zuurrijk en dragen absoluut bij aan tanderosie.

Een onderzoek met tanden die voor enkele dagen in cola hadden gelegen waren voor een groot deel helemaal verdwenen. Het drinken van kraanwater, mineraalwater of koolzuurhoudend water tasten het tandglazuur echter niet aan.

Versgeperst vruchtensap

Natuurlijk gaat er niks boven vers geperst fruit en als het dan ook nog biologisch is heeft dit een gunstig effect op je gezondheid en weerstand. Probeer wel je gebit te sparen door niet de gehele dag door vruchtensap te drinken, maar een of twee maal daags.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen