Krakers verlaten woonhuizen aan de Druivenstraat in Breda

Krakers vertrekken van leegstaand pand in Breda: Op maandag 1 november vindt de ontruiming plaats van het kraakpand aan de Druivenstraat in Breda. Dit heeft de woningcorporatie WonenBreburg besloten in een gesprek met de krakers van het leegstaande pand. De twee tussenwoningen gelegen aan het einde van de straat stonden al sinds begin 2021 onder toezicht van de krakers. Het voornemen van de corporatie is dan ook om de rijtjeswoning af te breken.

Krakers in het kort

Bij elke woning denk je linea recta aan een typisch kraakpand, want het zitmeubel in de achtertuin, de ingekraste tekeningen op de muur en het raam volgeplakt met fanatieke posters zijn verdomd overtuigend voor een antikraak. Daar tegen over staat een groep van 15 bewoners die minder enthousiast zijn. Zij verlaten waarschijnlijk de woning omdat de politie regelmatig langskomt voor een ongemakkelijk huisbezoek.

Artikel gaat verder onder foto.

wonen breda
© Nieuws Vandaag

Zoals misschien bekend, gebruiken krakers een speciaal circuit om in contact te komen met leegstaande kraakpanden. Na een verdomd handige tip van deze kraakbeweging vertrokken ze dan ook rechtstreeks naar een al eerder bewoond pand in 2011.

‘We hebben een prima band’

Ook geven deze krakers aan dat de band met bezitter WonenBreburg nog lang stand zal houden en een ruime tijd in eren zal blijven bestaan. Veel interessanter is het feit dat zij de vereniging hebben geholpen met het in kaart brengen van de hoeveelheid asbest in de woningen en met het inspecteren van beschermde dieren in Nederland. Dat mensen meningen hebben over krakers, weten we. Ook dat ze moeten zoeken naar een gebruikelijke woonruimte.

Maar wat zeggen de krakers zelf?

Volgens een van de bewoners is het vooral een kwestie van gelijk geven. Ze zegt ook dat ze een minuscuul gaatje gevonden heeft in de Nederlandse wetgeving. Bovendien zul je soms wel moeten omdat de wachtrijen simpelweg te groot zijn en het wel tientallen jaren kan duren op een eerlijke woning.

Waar gaan de krakers heen?

De tijd dat kraken alleen maar bestond uit onderdak en gratis wonen is allang voorbij. Twee bewoners hebben namelijk al plannen gemaakt om te zoeken naar een nieuwe woning. Ze willen echter niks vertellen over de exacte tijd en locatie van de nieuwe huisvestiging. Het kraken van panden betekent namelijk ook dat deze mensen zich regelmatig beroepen op hun ongeschreven geheimhoudingsplicht zodat ze mede krakers kunnen beschermen.

Op moment van spreken is de woningcorporatie bezig om de rijtjeshuizen te slopen. In veel gevallen wordt hier een sloopbedrijf voor aangewezen dat verantwoordelijk is voor het afbreken van huizen en andere woonruimtes. Als het kraakpand met de grond gelijk is gemaakt, kan de woningcorporatie het grondgebied weer verkopen aan de stad Breda.