Laboratorium dieren worden ziek van GMO’s

Dieren weigeren GMO voedsel

GMO staat voor Genetically Modified Organism, in het Nederlands ook wel GGO Genetisch gemodificeerde organisme genoemd in het Nederlands. Het genetisch modificeren betekent het door de mens handmatig en gericht veranderen van genen (DNA-structuur) van een organisme, met als doel de eigenschappen zo te veranderen dat het bijvoorbeeld beter bestand is tegen ziekten, langer houdbaar is of beter tegen droogte kan voor een grotere oogstopbrengst..

GMO hapjes

De EU-regel stelt dat als er meer dan 0,9 % aan genetisch gemodificeerd materiaal in een product zit, dit gemeld moet worden op het etiket. Wil je zeker weten dat in jouw gekochte product geen GMO’s zitten, dan is het label ‘biologisch’ de enige garantie.

Dieren weigeren GMO voedsel

Varkens, kippen of koeien die genetically modified organism (GMOs) als voer krijgen raken het niet aan als ze ook GMO vrij voer kunnen krijgen. Ganzen, die door Illinois trokken, knabbelden alleen van de banen van het soyabonen veld, dat niet-GMO was. Wanneer de keus wordt gegeven, elanden, herten, wasberen en ratten alle vermijden GMOs. En zelfs gedurende de koudste dagen van de winter in Iowa,

Laboratorium dieren worden ziek van GMO’s

Wanneer laboratorium dieren GM-voer opeten traden de volgende verschijnselen op bij deze dieren: onvruchtbaarheid, immuun problemen, versnelde veroudering, insuline regulering, en verandering in belangrijke organen en het spijsvertering systeem onder de effecten van het eten van GMOs. Dieren hebben een natuurlijk instinkt om geen GM- voedsel te eten.

Als dieren geen keus hebben dan eten ze wel GMO’s

Koeien, varkens en kippen eten op grote schaal veevoer waar genetisch gemodificeerde gewassen, ofwel GGO’s, in zijn verwerkt. Het gaat hierbij voornamelijk om soja, maar ook mais wordt op steeds grotere schaal genetisch gemodificeerd. Alhoewel deze gewassen niet in Nederland worden geproduceerd, komen ze via de achterdeur, als veevoer, ons land binnen. Maar niemand die het ziet. Op het etiket van vlees, melkproducten en eieren hoeft namelijk niet vermeld te worden dat de desbetreffende kip of koe gevoed is met GGO-voer. Er is echter veel tumult rondom de mogelijke risico’s voor de gezondheid, maar ook rondom de sociale en ecologische impact van GGO’s.

De gezondheidseffecten

Bovenstaande reden zijn genoeg voor consumenten om geen GGO’s te willen consumeren. De angst dat GGO’s schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. De gezondheidseffecten op lange termijn op mens en dier zijn dan ook nog onvoldoende onderzocht.

Ook hier geld dat alleen Biologisch vlees, eieren en melk gegarandeerd geen GMO’s krijgen. Pas op GMO’s zitten ook in hondenvoer.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen