spot_imgspot_img

Lachgascilinders veroorzaken ontploffingen in afval

Het aantal ontploffingen door lachgascilinders in afval neemt toe, waardoor afvalverwerkers en gemeenten zich zorgen maken. De branche van afvalverwerkers pleit voor maatregelen om deze problemen aan te pakken. Eén van de oplossingen is het herinvoeren van statiegeld, zodat consumenten hun lachgascilinders veilig kwijt kunnen. In dit artikel worden de problemen rond lachgascilinders in afval besproken en worden mogelijke oplossingen gepresenteerd.

Lachgascilinders

De toename van lachgascilinders in afval is een gevolg van het lachgasverbod, dat sinds 1 januari van kracht is. Consumenten kunnen hun lachgascilinders niet meer inleveren bij de leverancier voor statiegeld en zijn daarom genoodzaakt om ze elders weg te gooien. De cilinders worden volgens de branche vaak ingeleverd bij milieustraten, gedumpt in de openbare ruimte of bij het restafval gedaan.

Ontploffingen

Het dumpen van lachgascilinders in afval veroorzaakt problemen voor afvalverwerkers en gemeenten. De cilinders exploderen namelijk bij verbrandingsinstallaties en veroorzaken daardoor miljoenenschade aan belangrijke onderdelen van deze installaties. De Vereniging van Afvalbedrijven en de NVRD, de branchevereniging voor publieke en gemeentelijke afvalbedrijven, maken zich daarom zorgen over de veiligheid van hun werknemers en pleiten voor maatregelen.

Herinvoering van statiegeld

Eén van de oplossingen is het herinvoeren van statiegeld op lachgascilinders, zodat consumenten hun cilinders weer veilig kunnen inleveren bij de leverancier. Ook moet het voor milieustraten mogelijk worden om lachgascilinders in ontvangst te nemen en te verwerken. Daarnaast vinden de Vereniging van Afvalbedrijven en de NVRD dat er een gezamenlijk communicatieplan moet komen om lachgasgebruikers goed voor te lichten over het veilig weggooien van hun cilinders.

Communicatie is belangrijk

Het is belangrijk dat gemeenten, afvalverwerkers en het Rijk samenwerken aan een gezamenlijk communicatieplan. Hierbij moeten ze lachgasgebruikers duidelijk informeren over de gevaren van het weggooien van lachgascilinders in afval. Ook moeten ze hen goed informeren over de veilige manier om deze cilinders weg te gooien.

Veiligheid

Het dumpen van lachgascilinders in afval veroorzaakt problemen voor afvalverwerkers en gemeenten. Door de toename van het aantal cilinders in afval, veroorzaken ze regelmatig ontploffingen met miljoenenschade tot gevolg. De Vereniging van Afvalbedrijven en de NVRD pleiten daarom voor maatregelen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img