spot_imgspot_img

Bijenhouders openen deuren tijdens Landelijke Open Imkerijdagen

Bijenhouders in Tilburg gooien op zaterdag 13 en zondag 14 juli hun deuren open tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen. Iedereen die nieuwsgierig is naar deze nuttige insecten is welkom.

Landelijke open imkerijdagen

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024 organiseert de NBV samen met lokale NBV-verenigingen en individuele NBV-leden de Landelijke Open Imkerijdagen (LOI). Tijdens deze dagen kunnen geïnteresseerden van jong tot oud de bijenstand bezoeken, een kijkje nemen in de bijenkast, proeven van de lekkerste honing en luisteren naar het wonderlijke verhaal van de honingbij en haar omgeving. Dit alles gebeurt onder begeleiding van enthousiaste bijenhouders.

Het belang van bijen voor ons ecosysteem

De imkerijdagen zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Bijenhouders vertellen graag over het belang van bijen voor onze ecosystemen en voedselvoorziening. Wist je bijvoorbeeld dat de groente- en fruitafdeling slechts voor een derde gevuld zou zijn zonder bestuivende insecten?

De wondere wereld van de bij

Ontdek tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen de fascinerende wereld van de bij en het ambacht van het bijenhouden. Deelnemers aan de Open Imkerijdagen geven zelf invulling aan de dag. Bij de ene locatie leer je alles over de omgeving waar de bijen hun voedsel halen, terwijl je bij een andere locatie de bijendans kunt zien.

Het doel van alle deelnemers is om bezoekers kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bijen. Het is indrukwekkend om te zien hoe imkers met zorg en toewijding werken om de bijen te beschermen en hun welzijn te bevorderen. Wie weet raak je na een bezoek aan je lokale imker zo enthousiast dat je de basiscursus bijenhouden wilt volgen.

Bezoek de imker bij jou in de buurt

Door het hele land openen bijenhouders de deuren. Meestal zijn dit lokale bijenhoudersverenigingen, soms is het op eigen initiatief van de imker. Locaties en tijden kunnen daarom wisselen. Het mooie van een bezoek aan een bijenhouder in jouw buurt is dat je meer kunt leren over het voedselaanbod voor de bijen in jouw omgeving. Je leert waar de bijen in welke periode vliegen en hoe je het voedselaanbod voor de bijen kunt verbeteren. Daarnaast is de kans groot dat je superlekkere honing uit de buurt kunt proeven.

Meer dan honing

Denk je aan bijen, dan denk je aan honing. De heerlijke goudgele zoetstof voor in de yoghurt, in de thee of gewoon als lekkernij tussendoor. Maar bijen zijn zoveel meer. Het bijenvolk is een complex sociaal systeem met soms wel meer dan 60.000 bijen! Het bijenvolk bestaat voor het grootste gedeelte uit werksters (vrouwtjesbijen). Zij hebben allemaal verschillende taken zoals het verzorgen van de jonge bijtjes, het verwerken van nectar tot honing, het maken van bijenraat en het verdedigen van het volk.

De economische waarde van bijen

Voor de mens is de bij van economisch onschatbare waarde. De bij zorgt namelijk voor een goede bestuiving van verschillende gewassen. Daarnaast gebruikt de mens ook door de bij geproduceerde producten zoals bijenwas, propolis en koninginnengelei.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img