Landelijke telling scholeksters in steden en dorpen

In het weekend van 6 en 7 mei roepen Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek iedereen op om mee te doen aan de telling van de Scholekster. Deze grote zwart-witte steltloper met oranjerode snavel en roze poten is bijna niet te verwarren met andere vogelsoorten in Nederland. Door deel te nemen aan deze telling kunnen we bijdragen aan meer kennis over deze vogel en hun leefomgeving.

Zie of hoor jij Scholeksters in je tuin of in bebouwd gebied? Laat het dan weten via tuintelling.nl. Tijdens de telling wordt in het bijzonder gevraagd om te letten op het geluid dat de Scholekster maakt, het ’te-pieten’ geluid. Dit geeft aan dat de Scholekster ergens in de buurt een nest heeft of wil beginnen. Zelfs als je geen Scholeksters hebt gezien, is het waardevol om dit te melden.

Stadsvogel

De Scholekster was van oudsher vooral een vogel van het boerenland en de kust, maar de laatste tijd is het in toenemende mate een stadsvogel geworden. Ze broeden daar op platte daken. Mogelijk kiest de Scholekster voor bebouwd gebied omdat de kans op overleving van de kuikens daar groter is dan aan de kust en in het boerenland, maar dat is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Het aantal Scholeksters dat in Nederland broedt is sinds 1990 met 50% afgenomen. Om meer te weten te komen over de kansen en bedreigingen van de Scholekster hebben Vogelbescherming Nederland en Sovon 2023 uitgeroepen tot het Jaar van de Scholekster. Het hele jaar wordt extra onderzoek gedaan naar de Scholekster om meer kennis te krijgen over de soort en vooral om de omstandigheden voor Scholeksters in Nederland te verbeteren, zowel binnen als buiten bebouwd gebied.

Scholekster

Als stadsvogel heeft de Scholekster te maken met verschillende bedreigingen, zoals verstoring van nesten en roofdieren zoals katten en meeuwen. Ook de veranderingen in het landschap en de afname van voedsel zijn problemen voor deze vogel. Het Jaar van de Scholekster heeft als doel om meer bewustzijn te creëren over deze bedreigingen en om maatregelen te nemen om de Scholekster en hun leefomgeving te beschermen.

Door mee te doen aan de telling van de Scholekster en het jaarlijkse onderzoek te steunen, kunnen we bijdragen aan de bescherming van deze stadsvogel en hun leefomgeving. Laat daarom van je horen en tel mee tijdens het weekend van 6 en 7 mei.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer