Lavendelolie werkt bloeddrukverlagend

De frisse en zuivere geur van Lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel. De naam Lavandula is ook afkomstig van het Latijnse woord “lavare” dat “wassen” betekent. Bij de Griekse oudheid was lavendel gewijd aan Hecate, de Griekse Godin van de onderwereld, en werd het kruid beschouwd als bescherming tegen negatieve krachten. De paarse kleur van lavendel geeft al aan dat dit een zeer spiritueel kruid is. De lekkere geur van lavendel trekt ook liefde aan.

Gebruik

Lavendel komt voor in allerlei producten, zoals zeep, badolie, homeopathische geneesmiddelen, etherische oliën en wierook. De geur van lavendel heeft een rustgevende en kalmerende werking en weert het insecten ( vooral muggen).

Angst genezing

Lavendel thee heeft een kalmerend effect op iemands lichaam en geest. Het is ook gebruikt als middel tegen stress of als je overspannen bent. Zo helpt het de overbelaste student of hyperactieve kinderen. Lavendel is goed voor mensen die emotioneel erg kwetsbaar zijn, snel jaloers worden, piekeraars en mensen die minderwaardigheidsgevoelens hebben.

Tegen insecten

Vliegende insecten waaronder de irritante muggen hebben een gloeiende hekel aan de geur van lavendel. Je kunt lavendel bij ramen en deuren houden om de beestjes weg te houden. Gedroogde lavendel in kasten en lades houden motten weg

Antibacterieel

Een paar druppels olie op de wond, doet de wond sneller helen en voorkomt infectie. Door een paar druppels aan je schoonmaakmiddel toe te voegen, heb je een antibacteriële reiniger.

Zonneverbranding

Wanneer je verbrand bent door de zon, verlaag dan eerst de temperatuur van de verbrande huid met behulp van koel water. Wrijf er dan zachtjes lavendelolie overheen, en je merkt direct verlichting.

Voorkomt haaruitval

Niet-gezoete lavendelthee kan worden gebruikt als haarspoeling te gaan met het probleem van haaruitval. Het kan helpen een individu zich te ontdoen van roos ook.

Lavendel is zenuwkalmerend

Verzachtend, opbeurend en brengt de geest in balans. Door de ontsmettende en bacteriologische en pijnstillende eigenschappen helpt de olie bij snijwonden, wonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en keelontstekingen. De olie werkt ook slijmoplossend en helpt daardoor bij verkoudheid en griep.

Lavendelolie werkt bloeddruk verlagend

Voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen. Ook helpt het reumatiek te voorkomen en werkt het versterkend. Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen uitstekend behandeld worden met lavendelolie.

Uitwendig
  • Als verzorgingsmiddel voor de hoofdhuid
  • Het wordt gebruikt als natuurlijk parfum.
  • Als bad of massageolie tegen prikkelbaarheid.
Inwendig

Als thee gebruikt om hoofdpijn te verlichten en zenuwen te kalmeren.
Verder werkt het tegen winderigheid, bijna flauw vallen, duizeligheid en onwelrieken

Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Lavendelolie is waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen.

De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Hij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft

Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij o.a.

Abcessen, acne, allergieën, aambeien, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, puistjes, ringworm, scabies, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, lumbago, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, kinkhoest, laryngitis, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, braakneigingen, dyspepsie, flatulentie, kolieken, misselijkheid, blaasontsteking, dysmenorroe, witte vloed, depressiviteit, hoofdpijn, hypertensie, migraine, nervositeit, sciatica, shock, slapeloosheid, stress, vertigo, griep, verkoudheid, winterhanden, vermoeide voeten en wintervoeten.

Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Lavendel bij enkele aandoeningen. Eerst koelen met koud stromend water, dan 1 tot 2 druppels Lavendel (eventueel mengen met Aloë Vera gel) op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert.

Bij insectenbeten en dierenbeten

Lavendel olie puur (of vermengd met een basis olie of Aloë Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. Of 2 tot 3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij een bijen of wespen steek, de angel verwijderen en de steek onmiddellijk met pure Lavendel behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.

Bij jeugdpuistjes

10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2 keer per dag de huid afspoelen of deppen

Bij eczeem

Meng 5 tot 10 druppels met 50 ml basis olie zoals amandelolie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel.

Bij slecht slapen

5 druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of 6 tot 10 druppels in de slaapkamer verdampen.

Lavendel op salades

Verse lavendel bloemen kunnen fijngehakt worden en aan salades worden toegevoegd.
Gedroogde lavendelbloemen kunnen over verse salades gestrooid worden.
Lavendelazijn kan een verfijnd aroma toevoegen aan elk soort salade.

Lavendel in de tuin

Jonge lavendel planten snoei je een of twee keer extra het eerste jaar. Door het toppen van de stekken en jonge planten wordt de lavendel mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Als je niet knipt blijft de plant van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Uiteindelijk wordt je plant dan kaal van binnen en kun je nooit meer diep snoeien.
Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid, snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zul je voor een nieuwe struik moeten zorgen. Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen