Lever ontgiften en detoxen

Beetje vet gegeten de laatste tijd, of een beetje veel gedronken?

Dan is het misschien tijd om wat extra aandacht te schenken aan je lever. Met de volgende tips kun je je lever ontgiften.

Detox je lever

Als je denkt aan het ontgiften van je lichaam, dan denk je al snel aan je lever. Eén van de taken van de lever is namelijk om gifstoffen uit je bloed te filteren. Je kunt het je lever een stuk gemakkelijker maken door pure en natuurlijke voeding te gebruiken.

Je lever heeft het zwaar genoeg

omdat je bewust of onbewust de nodige chemicaliën, medicijnen, alcohol, cafeïne, kunstmatige zoetstoffen, smog en andere onnatuurlijke stoffen binnenkrijgt. Te veel van die verontreinigingen in je lichaam zouden zich opbouwen en op den duur klachten kunnen veroorzaken als vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of hoofdpijn.

Wat heb je op je lever?

Behalve verontreinigingen van buitenaf, heeft je lever ook te lijden onder emoties en stress. Vooral opgekropte emoties. De uitspraak: ‘Wat heb je op je lever?’ slaat dan ook vooral op onderdrukte gevoelens van woede, frustraties en andere negatieve gedachten. Dat soort gevoelens zorgen ook voor een ander soort ‘gif’ in je lichaam, dat je kunt opruimen door uit te spreken waar je mee zit, te werken aan het oplossen van problemen en geestelijk te ontspannen. Yoga en mediteren kunnen je daarbij helpen.

Goed voor je lever

Vroeger werd gedacht dat een paar dagen vasten en bijvoorbeeld alleen water en fruitsappen te drinken de beste reiniging voor de lever was. Maar die methode heeft ook nadelen. Het verzwakt je lichaam en is slecht voor je metabolisme. Tegenwoordig is het idee dat je je lever beter kunt detoxen door tijdelijk of nog beter, permanent een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen.

eiwit shakes

Gebruik minder of geen

– cafeïne en alcohol
– vet vlees en vette vleeswaren
– suiker
– bewerkte producten

Wat wel

– water en kruidenthee
– groenten en fruit (bij voorkeur onbespoten)
– magere zuivelproducten
– mager vlees
– vette vis

Deze voeding is in het bijzonder goed voor de lever

Citroensap een makkelijke manier om de lever een handje te helpen is om ’s ochtends de dag te beginnen met het drinken van water met citroensap. Dit ondersteunt de functie van de lever.

Eet vaker

– Grapefruit
– Avocado
– Groene bladgroenten als spinazie en sla
– Spruitjes
– Broccoli
– Walnoten
– Wortel
– Rode bieten of bietensap
– Knoflook

Supplementen die helpen je lever ontgiften

– Kurkuma (geelwortel of koenjit)
– Zink
– Paardebloem
– Mariadistel

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen