Lijnzaadolie goed voor geheugen

Vlas goed te gebruiken voor biologische linnen en lijnzaad. Al in het Stenen Tijdperk werd vlas geteeld in de Nijldelta en bewerkt tot stoffen voor kleding. De Romeinen hebben het gewas in Noord-Europa geïntroduceerd met als gevolg dat het gedurende de middeleeuwen het meest gebruikte textiel werd. Na de 13e eeuw volgden er ook andere vezels uit het Verre Oosten, zoals zijde. Eind 18e eeuw werd er steeds meer katoen geïmporteerd waardoor het gebruik van linnen sterk verminderde. Tot de tweede wereldoorlog heeft de vlasteelt en verwerkende industrie in Nederland, België en Frankrijk een belangrijke rol gespeeld voor de economie

Van Vlas kan je ook het zaad gebruiken

Lijnzaad is afkomstig van het vlas gewas en is eetbaar en gezond. Het lijnzaad heeft een beetje een nootachtige en ietwat bittere smaak. Deze plant is er in blauw- en witbloemige varianten. De zaden zijn bruin of geel en ca 5 mm groot. Het vezelvlas wordt al duizenden jaren ingezet voor het bekende linnen en het olievlas wordt ingezet voor de productie van lijnzaadolie.

Het zaad kan je weer gebruiken om lijnzaadolie te maken

Lijnzaad is de grondstof voor lijnzaadolie. Met behulp van een oliemolen wordt zaad als het ware geperst. Lijnzaad of gebroken lijnzaad als zodanig wordt toegepast in allerlei producten variërend van zuivel tot pannenkoeken tot een smoothie. Lijnzaad bevat veel alfa-linoleenzuur, dit is een omega 3-vetzuur, calcium en vitamine B1, B2 en antioxidanten.

Biologische linnen gemaakt van de vezels van de vlampunt

Linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant. Het heeft een goed vochtopnemend en vochtdoorlatend vermogen. Velen zullen vooral de nadelige eigenschap opnoemen: het kreukt snel ( denk maar aan de linnen lakens). Het grote verschil en voordeel in vergelijking met katoen is dat de teelt van vlas milieu- vriendelijker is: er zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig en ook kunstmest is niet noodzakelijk. De overstap naar biologische teelt is dan ook goed te realiseren. Wanneer bij de bewerking van vlas tot linnen ook rekening wordt gehouden met het milieu is er sprake van biologisch linnen. Dit komt echter niet op grote schaal voor. Wanneer je zou moeten kiezen tussen een gangbare katoenen of een gangbare linnen broek is er, op basis van het milieuvoordeel tijdens de teelt van vlas, goede reden om te kiezen voor linnen.

Waar op letten bij kopen van linnen kleding

Wil je zeker weten dat jouw linnen shirt duurzaam gemaakt is, let dan op of het een Eko-keurmerk bevat. Er is onderscheid tussen het zwart-witte EKO keurmerk van de stichting Skal (bekend van biologisch voedsel) en het duurzame textiel logo van Control Union Certifications (voorheen Skal International): EKO Sustainable Textile. Het keurmerk staat voor 100% ecologische materialen

Waar is lijnzaad goed voor?

Het gegeven dat er veel omega 3 in zit, vormt al een basis om het in te nemen en maakt deel uit van een gevarieerd voedingspatroon (dus je haalt ook omega 3 uit andere producten). Met deze bouwstof is het goed voor hart en bloedvaten. Maar veel bekender is lijnzaad voor het bevorderen van de stoelgang. Er zitten veel vezels in die zich in de darmen vol weten te zuigen met vocht. De darmen worden sterk gestimuleerd. Verder reinigt het de darmen en geeft het een verzadigd gevoel, iets wat niet verkeerd is als je bijvoorbeeld aan het lijnen bent. Verder is een bijkomend effect dat lijnzaad voorkomt dat ingenomen suikers snel opgenomen worden in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat de bloedsuikerschommeling tot een minimum beperkt kan worden.

Vanwege de hoge dosis antioxidanten wordt het ook als ondersteuning tegen kanker ingezet. Vooral kanker die hormoon gerelateerd is zoals prostaat- en borstkanker. Het is echter geen vervanging, slechts een ondersteuning.

Altijd goed?

Lijnzaad continu eten is niet aan te raden. Er wordt geadviseerd om het tijdelijk in te nemen. Neem je het tijdelijk in, bijvoorbeeld voor de darmen, dan mag je wel tot zo’n 40 gram per dag innemen. Maar vooral niet te lang. Dit heeft te maken met het gegeven dat er ondermeer cyanogenen in zit. Dit kan in het lichaam omgezet worden tot cyanide en een hoge dosis cyanide kan weer tot gevolg hebben dat je ademhaling stagneert, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Heel of gebroken?

Lijnzaad koop je “gebroken” of in een olie. Gebroken lijnzaad is in veel gevallen het beste om in te nemen, omdat je de voedingsstoffen zo beter binnen krijgt. Als je lijnzaad niet gebroken in zou nemen, dan kunnen de voedingsstoffen niet opgenomen worden. Het zal je lichaam weer als “heel lijnzaad” verlaten. Maar het is wel te koop en dan breek je het zelf in de keukenmachine of met de vijzel. Eigenlijk is zelf klein maken, ook beter. Maar na het fijn maken wel direct opeten.

Bewaren

Lijnzaad bewaar je in principe goed afgesloten op een koele en droge plek. Het kan een kelderkast zijn, maar mag ook in de koeling of het keukenkastje. Niet verhitten, want dan verlies je de voedingsstoffen.

Tot slot

Lijnzaad is, mits goed toegepast, een prima product bij een gevarieerd voedingspatroon. Superfood of niet, het is al vele jaren overal te koop en de werking is bekend. Bovendien, lijnzaad is een van de weinige superfoods die niet duur is. Zo’n 500 gram is al voor minder dan € 3 of € 4 te koop.

Korte bewaartijd

Als je lijnzaadolie als natuurmedicijn wilt gebruiken moet altijd biologische oliën gebruiken. Voor alle medicinale aanwendingen van plantaardige producten geldt dat enkel biologische producten in aanmerking komen. Lijnzaadolie dient van koude persing te komen en moet je koel en donker bewaren. Oude, ranzig geworden lijnzaadolie moet je niet meer gebruiken. Lijnzaadolie begint snel te oxideren. Al vier weken na het openen kan lijnzaadolie ranzig geworden zijn.

Tegen diverse ziekten

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat lijnzaadolie niet alleen preventief goed is maar ook reparerend kan optreden in ziekten die te maken hebben met verstoorde stofwisseling, stress en negatieve omgevingsinvloeden. Steeds meer artsen en natuurgeneeskundigen prijzen de geneeskrachtige kwaliteit van lijnzaadolie aan. Deze olie is heilzaam gebleken bij allergieën, aderverkalking, hoge bloeddruk, diabetes, kanker, en mensen met psychische problemen zoals depressies. Verder werkt het positief op de hartkringloop.

Omega 3 kampioen

Lijnzaadolie is de enige olie die meer basis omega 3 vetzuren bevat dan basis omega 6 vetzuren. In tegenstelling tot wat mensen denken is vis geen uitmuntende bron van omega 3 vetzuren; in lijnzaadolie zit 20 keer zoveel omega 3 vetzuren als in makreel. Visolietabletten dienen helemaal vermeden te worden omdat hier geen basis omega 3 in zit maar een afgeleide daarvan. Het is jammer dat deze ook omega 3 vetten heten want door deze taalverwarring lijkt het net of visolie-omega 3 gezond is; deze afgeleide zijn echter beslist niet gezond te noemen.

Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren

De ideale verhouding basis omega 3 en 6 vetzuren die het lichaam kan hebben is twee delen omega 6 op één deel omega 3. Dat betekent dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat. Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren. Je kunt bijvoorbeeld lijnzaadolie combineren met biologische zonnebloemolie. Dagelijks een eetlepel van dit mengsel is voldoende om alle essentiële vetzuren binnen te krijgen.

Essentiële vetzuren tegen kanker

De essentiële vetzuren in biologische oliën zijn niet zomaar gezond; ze voorkomen kanker! Dat zit zo: kankercellen ontstaan uit gewone lichaamscellen die een zuurstoftekort hebben, zo ontdekte nobelprijswinnaar Otto Warburg. Deze lichaamscellen hebben teveel transvetten in het celmembraan opgenomen waardoor de cel te weinig zuurstof doorlaat. Basis omega 3 en basis omega 6-vetzuren zijn zuurstofvangers. Wanneer in plaats van transvetten essentiële vetzuren in het celmembraan zitten, is de kans op zuurstoftekort nihil geworden. Otto Warburg deed zijn ontdekkingen na 40 jaar onderzoek en publiceerde zijn bevindingen in 1967. Andere professoren en kankeronderzoekers hebben zijn werk genegeerd, met name omdat onderzoekers kanker in de genen wilden zoeken, iets wat nog steeds niet is gelukt. Brian Prskin legt Otto Warburgs bevindingen vergezeld van wetenschappelijke onderzoeken op een voor iedereen begrijpelijke manier uit in zijn boek: ´Het verzwegen verhaal van kanker´.

Amerikaans centrum voor kankeronderzoek en lijnzaadolie

Het Amerikaanse centrum voor kankeronderzoek heeft een PDF uitgebracht waarin de wetenschappelijke onderzoeken naar lijnzaad en borstkanker worden getoond. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat lijnzaad inderdaad kan helpen en dat wordt toegeschreven aan basis omega 3 of alfalinoleenzuur. Echter, dezelfde PDF begint met te stellen dat het niet wordt aanbevolen om lijnzaad tegen kanker in te nemen. Deze tegenstelling blijft in de PDF onopgehelderd maar wat men bedoelt is dat je niet moet vertrouwen op lijnzaadolie en wel op chemokuur en bestraling. Deze twee laatste behandelmethoden staan er eveneens om bekend kanker te veroorzaken; het zijn ronduit lompe manieren van ´ genezen´. Een groot aantal biochemici en oncologen laten zichzelf niet behandelen met chemokuur en bestraling, mochten ze kanker hebben. Dat is een veelzeggend feit.

Ouderdomsprocessen

De rol die essentiële vetzuren in het lichaam spelen heeft niet alleen een voorkomende en genezende invloed op kanker. Ook ouderdomsprocessen worden ermee tegen gegaan. Overigens kan lijnzaadolie niet elke vorm van kanker genezen; kanker in een eindstadium is vrijwel onomkeerbaar. Brian Peskin schrijft (in een persoonlijke mail) dat middels natuurlijke oliën 99% van de kanker genezen kan worden.

Lijnzaadolie, goed voor geheugen

Omega 3 vetzuren werken positief voor het geheugen. Mensen met een verstoord emotieleven en gevoelsleven zouden heel goed te weinig basis omega 3 vetzuren kunnen binnen krijgen. Daardoor is het innemen van biologische, gezonde vetzuren belangrijk voor Alzheimerpatiënten. In de fototherapie stelt men dat een beginnende Alzheimer kan worden genezen! Dat terwijl in de reguliere geneeskunde men zegt dat je de loop van je verdere leven medicijnen moet slikken maar het toch alleen maar erger wordt. Er zijn meer ziekten die in de reguliere geneeskunde slechts behandelbaar zijn maar volgens de fytotherapie geneesbaar. Een voorbeeld daarvan is diabetes type 1 en 2.

Lijnzaadolie en diabetes

Lijnzaadolie werkt goed voor diabetespatiënten. Het bloedsuikergehalte stijgt minder snel als men lijnzaadolie door de maaltijd doet, waardoor er minder insuline nodig is. Lijnzaadolie is één van de voedselsoorten die een beginnende diabetes of metabool syndroom kan omkeren. Men kan gewoon van een beginnende diabetes genezen door juist te eten.

Lijnzaadolie verhoogt welbevinden

Lijnzaadoliepers, Biochemicus Johanna Budwig heeft in de 20e eeuw al gezegd dat lijnzaadolie het algemeen welbevinden verhoogt. Het helpt goed in een anti-kankerdieet, vooral samen met kwark.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen