Lokaal sneeuw met temperaturen onder normaal

Aan de grens met België vriest het vanochtend lichtjes. In die gebieden is het helder bij zonsopkomst. In de rest van Nederland overheerst de bewolking. De minima liggen rond 2-3°C. Op vlak van neerslag is de situatie vrij ingewikkeld.

Kleine lagedrukkern zorgt voor sneeuwkansen

De weermodellen zijn het niet met elkaar eens over de neerslagvoorspellingen vandaag. De oorzaak daarvan is de aanwezigheid van kleine lagedrukkernen rond Nederland. De locatie, intensiteit en vorm van de neerslag hangt af van de posities. Voorlopig ga ik uit van een scenario waar het ergens in Nederland (grootste kans voor het noordoosten) een tijd lang gaat sneeuwen met een mogelijk sneeuwdek tot gevolg. Dit zal echter lokaal zijn en sterk afhangen van de trekrichting van de lagedrukkern. Er zijn ook modellen die het droog houden. In de rest van het land een vrij droge dag met maxima rond 3-4°C. Maxima die zo’n 4-5°C onder de normale waarden liggen. Het blijft de hele dag bewolkt.

Ook morgen blijft de kans op winterse buien aanwezig. De situatie is dan minder onzeker dan vandaag. Buien trekken vanaf het noordwesten Nederland binnen met vooral in het binnenland kans op winterse buien. De temperaturen liggen daarbij iets onder 5°C. Ook maandag nog temperaturen onder normaal. Vanaf dinsdag tijdelijk zachter, het blijft wisselvallig.