Luchtverontreiniging europa extreem

Luchtverontreiniging

Een goede luchtkwaliteit is van groot belang voor mens en ecosystemen. Bij verontreiniging van de lucht gaat het meestal om stofdeeltjes en schadelijke gassen zoals stikstofdioxide en ozon (smog). Naast wegverkeer en industrie zorgen ook landbouw en de Nederlandse huishoudens voor luchtverontreiniging.

Denk aan de olie raffinaderijen bij R’ Dam, het verkeer en dat elke boer het nodig vindt om zijn gewas meerdere malen te bespuiten met gif dat ook in de lucht komt.

Luchtkwaliteit

Velen weten dit denk ik niet, maar de luchtkwaliteit is nergens in de EU zo slecht als in Nederland.

Ook op wereld schaal zijn we vergelijkbaar met China

Maar dat meer mensen heeft en de meest vervuilendste industrie van de wereld. De oorzaak dat de vervuiling zo hoog is komt door onze industrie en omliggende landen en omdat de auto dichtheid in Nederland bijna het hoogst is van heel Europa.

Luchtvervuiling vormt internationaal een heel groot probleem

En heeft groot effect op het klimaat en het weer overal ter wereld. Fijnstof vergroot de kans op hart- en longziekten, zoals longkanker of een beroerte. In totaal leven 3,5 miljard mensen in een gebied met een ongezonde luchtkwaliteit, waarvan 1,3 miljard in Azië. En ja, ook wij Nederlanders en Belgen horen tot die 3,5 miljard mensen.

Focus op luchtvervuiling

Is heel belangrijk, want jaarlijks sterven er ruim 5,5 miljoen mensen (dat is ongeveer 1/3 van de bevolking van ons land) aan de gevolgen van luchtvervuiling. Dit aantal neemt al 25 jaar toe en je kan de oorzaken met de klimaat veranderingen zelf waar nemen (daar heb je geen mening meer voor nodig van een wetenschapper) …de fijnstof of kanker verwekkende stoffen in je longen kan je echter niet zien….misschien alleen waarnemen door ademproblemen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen