Maak je eigen appelmoes of biologische appelsap

Appelmoes of sap van verse biologische appels

Maak je eigen appelmoes of sap van verse biologische appels. De populairste soort voor appelmoes is wel de Goudrenet. Deze appel is stevig en heeft een frisse zurige smaak. Ook de Elstar wordt vaak gebruikt bij het maken van appelmoes. Deze heeft een zoetere smaak waardoor de appelmoes natuurlijk ook zoeter zal zijn.

Rond de herfst kan je verse biologische appels plukken of kopen en die zijn het lekkerst en gezonder dan de appels die zijn bewaard in de koelcel.

Zelf appelmoes maken zonder suiker

Om zelf appelmoes te maken heb je niet veel nodig. Eigenlijk vooral appels! Suiker toevoegen aan de appelmoes is niet nodig wanneer je de mogelijkheid hebt om zoete én wat zuurdere appels te combineren voor je appelmoes. Lukt dat niet, heb je bijvoorbeeld maar 1 soort appels die niet al te zoet zijn, voeg dan een druppeltje appel diksap toe in plaats van een schep suiker. Ook kan je kiezen voor vanille geeft een eigen en zoetere smaak aan het geheel en zelfs biologische honing.

Hoe doe je het precies?

– 1 kg appels
– 1 tl kaneel
– 1 tl diksap appel (optioneel)
– water

Bereiden

schil de appels, snij in parten en verwijder het klokhuis. Doe de appels in een pan, voeg een bodempje water toe, eventueel de diksap en een flinke theelepel kaneel. Breng het water aan de kook en laat de appels tot moes koken. Laat even afkoelen en gebruik de staafmixer om een gladde moes te maken. Wil je liever een appel compote, dat kan natuurlijk ook. Je hoeft dan geen staafmixer te gebruiken. Je kookt de appels en gebruik de aardappel stamper om de grootste stukken wat kleiner te maken.

Appelmoes te bewaren

Om de appelmoes te bewaren, heb je een (aantal) glazen pot(ten) nodig. Zorg dat de pot goed schoon is, en helemaal droog. Schep de lauwwarme appelmoes in de pot, draai het deksel stevig op de pot en zet de pot op zijn kop weg. De appelmoes is zo zeker een aantal weken houdbaar.

Biologische appelsap maken zonder suiker: Naast appelmoes is appelsap ook een mogelijkheid om te proberen.

Voorbereiding om zelf appelsap te maken: Zelf appelsap makenNet als bij appelmoes hebben we natuurlijk appels nodig. Rode appels zijn over het algemeen wat zoeter dan groene appels. Verstandig is om een mix van beide soorten te gebruiken.

Haal de klokhuizen uit de appels: Controleer daarna op wormen en insecten. Het in vieren delen is voldoende voor het koken.

Koken en filteren

Doe je stukjes in een pan met een klein laagje water en kook dit ongeveer drie kwartier lang. Op dit moment ziet het eruit als een soort moes. Gebruik een stamper of mixer om daarna alles goed stuk te slaan.

Je kan het nog iets gemakkelijker doen

Was de 1 tot 2 kilo appels en snij ze in stukjes die in je sapcentrifuge kunnen. Schil, steeltjes en pitjes kun je laten zitten. Duw de appelstukjes door de sapcentrifuge en pers troebel sap; vang dit op in een schone kan of schaal. Zeef het troebele sap door een schone kaasdoek of theedoek. Je hebt nu ongeveer 0,7 liter sap. Er zijn 2 mogelijkheden.

– drink het sap lekker vers op, in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar
– maak het sap langer houdbaar door het te wecken (pasteuriseren).

Waarom ook alweer geen suiker?

We hebben enkele blogs geschreven over geraffineerde suiker maar hier nog even in het kort waarom liever niet. Ons lichaam zet suikers (ook die in appels zitten) om in glucose en zo wordt het omgezet naar energie die we nodig hebben om te bewegen, maar ook de energie die ons lichaam nodig heeft om algeheel te kunnen functioneren.

Hoe wordt geraffineerde suiker gemaakt?

Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz.

In deze suiker zitten geen voedingsmiddelen meer, maken je alleen maar dik en schaden je gezondheid. Waarom appels en ook eigen gemaakte biologisch appelmoes zonder geraffineerde suiker gezond zijn:

Appels zorgen voor een beter uithoudingsvermogen

Een appel eten voordat u gaat sporten kan uw uithoudingsvermogen verhogen. Appels bevatten namelijk het antioxidant genaamd quercetine. quercetine zorgt ervoor dat er meer zuurstof beschikbaar komt voor de longen, waardoor uw uithoudingsvermogen vergroot wordt.

Appels dragen bij aan het ontgiften van de lever

Voortdurend consumeren we giftige stoffen, of deze nu van drank of voedsel afkomen. De lever is verantwoordelijk om deze giftige stoffen uit het lichaam op te ruimen. Om de lever te ontgiften is het belangrijk om voldoende fruit zoals appels te eten

Antioxidanten

die in de schil van de appel zit kan verschillende vormen van kanker tegengaan. Uit onderzoek van de universiteit van Wisconsin is namelijk gebleken dat prostaat- en borstkankercellen trager groeiden en minder lang overleefden nadat deze in aanraking kwamen met de antioxidanten van de appel. Ook blijkt bij het eten van appels het marpine-niveau toe te nemen, dit helpt erbij de groei van tumoren te onderdrukken.

Appels bevatten Vitamine C

Vitamine C Helpt uw lichaam bij de ondersteuning van het immuunsysteem. Mensen die tekort komen aan vitaminen C zullen slechter genezen en gemakkelijker blauwe plekken oplopen.

Appels gaan ouderdom tegen

Door het hoge gehalte aan antioxidanten beschermen appels het geheugen. Het dagelijks eten van een appel zorgt ervoor dat u minder kans heeft op de ontwikkeling van dementie en Alzheimer

Appelmoes

is gekookt en verliest wel iets van de eigenschappen ten aanzien van een verse appel van de boom. Ook is appelmoes gemaakt van fruit en is dus geen groente vervanger. Groente bij je maaltijd is en blijft belangrijk voor een goede gezondheid. Leef je leven en geniet van alles wat de natuur je biedt.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen