Magnetron voedsel gezond of ongezond

Magnetron voedsel ongezond

Het principe van de magnetron is relatief eenvoudig: Door de moleculen in het eten op extreem hoge snelheid te laten trillen, ontstaat er warmte door de wrijving van de moleculen onderling. Uiteindelijk zal er stoom gevormd worden, die op haar beurt het eten uiteindelijk kan verwarmen.

Microgolven

In het apparaat zit een onderdeel wat microgolven produceert.
Dat is de eigenlijke magnetron. In dit apparaat worden elektronen in beweging gezet, totdat er een vaste frequentie van elektromagnetische straling ontstaat. Deze wordt daarna naar het voedsel geleid.

Het voedsel bestaat uit moleculen, die door de straling van de magnetron gaan bewegen en wrijvingswarmte genereert.Het zijn in eerste instantie de apolaire moleculen, zoals water, vet en koolhydraten, die op gaan warmen.

Moleculen

De rest van de moleculen die niet reageren op de elektromagnetische straling, wordt verwarmt door de overdracht van hitte en door de stoom die bij de apolaire moleculen vrijkomt.

Hier ontstaat ook direct het eerste probleem van de magnetron.
Doordat water, vet en koolhydraten niet altijd gelijk verdeelt zijn over het voedsel, worden sommige delen veel warmer dan andere delen.

Om de resterende delen ook te verwarmen; moet je doorgaan met de straling waardoor de eerder genoemde apolaire moleculen nog warmer worden en waarschijnlijk helemaal kapot gaan.

Ook dringt de straling niet verder dan een paar centimeter in het voedsel.
De rest, de binnenkant dus, moet verwarmt/ontdooit worden door de overdracht van warmte. Je zult het vast wel eens gezien hebben bij het ontdooien van een flinke brok vlees: De buitenkant is al bijna volledig gebakken, terwijl de binnenkant nog steeds bevroren is.

Niet gezond

De straling die de magnetron produceert is beslist niet gezond, en dan druk ik me heel voorzichtig uit! Gelukkig kennen we het principe van de kooi van Faraday, wat inhoudt dat straling nooit kan ontsnappen uit een kooi, of doos in dit geval, die gemaakt is van metaal.

Ondanks dat de deur van glas gemaakt is, kan ook hierdoor de straling niet ontsnappen.Dit is te danken aan het metalen raster wat op het glas zit. Deze houdt de kooi van Faraday in stand en houdt dus de straling tegen.

Is de magnetron gevaarlijk?

gevaar hier lopen de meningen heel sterk over uiteen. Ik krijg de indruk dat de mate van gevaar afhangt van het feit aan wie je de vraag stelt. Een fabrikant, of andere commercieel verbonden organisatie, zal natuurlijk melden dat de magnetron heel erg gezond is, en dat alle voedingsstoffen blijven behouden.

Hier wordt dan een ‘wetenschappelijk’ onderbouwend rapport bij gekocht, waarmee de consument overtuigd moet worden. Aan de andere kant zijn er natuurlijk de tegenstanders van de magnetron, die een verwoede strijd aanbinden met de fabrikanten.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ook bij de tegenstanders bepaalde stellingen aangedikt worden, terwijl anderen ‘vergeten’ worden.

Al in 1989 werd door een Zwitserse wetenschapper, Hans Ulrich Hertel, vastgesteld dat de magnetron in zijn onderzoeken erg negatief uit de bus komt. Volgens deze voedingswetenschapper zou de magnetron een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Hij probeerde in de tientallen jaren daarna zijn bevindingen wereldkundig te maken, maar werd hierbij tegengewerkt door de Zwitserse autoriteiten.

Waarom?

Zijn hier commerciële belangen waar wij het bestaan niet van af weten?
De uitslag van zijn onderzoek is vrij duidelijk: De magnetron is slecht voor de gezondheid. Door de verhitting met behulp van elektromagnetische golven worden de cellen in de voeding zeer ernstig beschadigd en celstructuren letterlijk uit elkaar gereten.

Behalve deze effecten, wordt ook het merendeel van de cellen en de molecule gedegradeerd en vervormd. Met andere woorden: De van nature aanwezige voedingswaarde gaat verloren. Natuurlijk gaat er altijd wel iets van deze voedingswaarde verloren bij verwarmen, stomen of bakken, maar in de magnetron blijft er niet zo vreselijk veel van over.

Natuurlijk is de straling zelf, die in de magnetron geproduceerd wordt, erg schadelijk. Maar gelukkig blijft dit in de magnetron hangen, en verdwijnt direct als de magnetron uitgeschakeld wordt. De straling zelf wordt ook niet opgenomen door het verwarmde/ontdooide voedsel, dus kunnen we daar geen problemen mee hebben.

Voedingswaarde

De elektromagnetische kan dus de voedingswaarde veranderen en veelvuldig gebruik van de magnetron kan leiden tot gezondheidsaandoeningen. Hieronder leggen we dat nog een uit.

1. Microgolven vernietigen voedingsstoffen

Door voedsel op te warmen in de magnetron kunnen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Een voedzame maaltijd kan veranderen in ‘dood voedsel’ als gevolg van diëlektrische verwarming in de magnetron. De moleculaire structuur van je voedsel verandert in de magnetron, waardoor de voedingswaarde van je eten daalt.

2. Microgolven vernietigen moedermelk en vitamine B12

Wetenschappers hebben gekeken wat het effect van de magnetron is op vitamine B12 in voedselproducten als rauwe biefstuk, varkensvlees en melk. Na blootstelling aan microgolven bleek het voedsel 30 tot 40 procent minder vitamines te bevatten. Tijdens het verwarmingsproces veranderde vitamine B12 bovendien in een inactieve vitamine. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

De krachtige bacteriedodende stoffen in moedermelk worden ook vernietigd door de magnetron. Onderzoekers warmden bevroren moedermelk 30 seconden op in een magnetron. De melk die in de magnetron was opgewarmd bevatte 18 keer meer E. colibacteriën dan moedermelk die niet was blootgesteld aan microgolven. De melk die uit de magnetron kwam bevatte ook aanzienlijk minder lysozymen – enzymen die de wand van een bacterie aanvallen – en meer schadelijke bacteriën voor baby’s. De studie staat in het tijdschrift Pediatrics.

3. Microgolven kunnen kankerverwekkende stoffen produceren

Als je verpakt voedsel opwarmt in de magnetron kunnen kankerverwekkende stoffen in het voedsel ontstaan. Op basis van Russisch en Duits onderzoek heeft de Russische overheid een waarschuwing uitgegeven over het gevaar van de magnetron voor het menselijk lichaam en de natuur.

Magnetronvoedsel bevat giftige chemicaliën zoals BPA, polyethyleentereftalaat (PET), benzeen, tolueen en xyleen, Via de plastic verpakkingen van magnetronmaaltijden kunnen ook kankerverwekkende stoffen in het voedsel terechtkomen.

4. Microgolven veranderen de samenstelling van je bloed

Zwitsers onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van melk en groenten uit de magnetron invloed heeft op de samenstelling van je bloed. Het aantal rode bloedcellen van de proefpersonen nam af, terwijl het aantal witte bloedcellen en het cholesterolgehalte toenamen. De niet-ioniserende straling van de magnetron kan veranderingen in je bloed en je hartslag veroorzaken.

5. Microgolven kunnen je hartslag veranderen

De magnetron werkt op 2,4 GHz. Dr. Magda Havas van de Trent-universiteit in Canada heeft ontdekt dat de straling die wordt uitgezonden door een magnetron zowel de hartslag als de hartslag variabiliteit beïnvloedt. Als je last hebt van een onregelmatige hartslag of pijn op de borst en regelmatig magnetronvoedsel eet, doe je er verstandig aan de magnetron buiten de deur te zetten.

Gewoon dus met het pannetje zonder anti aanbaklaag op het vuur is het beste. Niet te lang en te heet dat de vitamine doen afnemen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen