spot_imgspot_img

Mangrove Living Lab ontstaan vanuit samenwerking met TU Delft

In Vietnam wordt het splinternieuwe Mangrove Living Lab geïntroduceerd, waar ideeën worden getest voor het herstel van mangrovebossen om de Mekongdelta te beschermen tegen wateroverlast. Vandaag bracht minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een bezoek aan dit lab, voortkomend uit een langdurige samenwerking tussen TU Delft en Thuy Loi University in Hanoi.

Zeespiegelstijging & bodemdaling

Mangroves spelen een cruciale rol in de Mekongdelta als natuurlijke kustbeschermers, met name bij zeespiegelstijging, bodemdaling en weersextremen zoals zware stormen. Echter, door ontbossing, milieuvervuiling en bevolkingsgroei zijn deze bossen ernstig aangetast, wat leidt tot kusterosie.

Het Mangrove Living Lab

Het nieuw opgerichte Mangrove Living Lab in Vietnam biedt een platform voor praktijkgericht onderzoek naar natuurlijke oplossingen voor kustbeheer. Door veldonderzoek, langetermijn-monitoring en experimenten verkrijgen onderzoekers essentiële kennis over het functioneren van mangroves, betonnen dijken en alternatieve methoden om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen.

Een nieuwe generatie ingenieurs

Het Mangrove Living Lab is een voorbeeld van de vruchtbare samenwerking tussen Thuy Loi University en TU Delft op het gebied van waterbeheer en kustverdediging. Deze samenwerking, die meer dan dertig jaar teruggaat, heeft geleid tot een uitwisseling van kennis en expertise tussen beide instellingen.

Minister Harbers

Minister Harbers benadrukt het belang van mangroves als natuurlijke oplossing voor het beschermen van land tegen water. Hij prijst het onderzoek dat aantoont dat mangroves zelfs effectiever kunnen zijn dan betonnen dijken. Deze samenwerking tussen Nederland en Vietnam toont aan hoe nieuwe kennis kan leiden tot een veiliger en schoner leefgebied.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
6.1 ° C
7.3 °
5 °
89 %
9.1kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img