Nieuws VandaagNieuws Vandaag

Mannen voorstander van vroegonderzoek naar prostaatkanker

Lees over de impact van prostaatkanker in Brabant en het belang van vroegtijdig onderzoek. Movember benadrukt waarom tijdige diagnose levens redt.

Brabant en prostaatkanker

Prostaatkanker blijft een van de meest voorkomende kankersoorten bij mannen. Alleen al in Noord-Brabant kregen vorig jaar 2.273 mannen deze diagnose. In heel Nederland zijn dat jaarlijks gemiddeld 14.500 mannen, met ruim 3.000 overlijdens als gevolg. Ondanks deze cijfers is prostaatkanker vaak lastig in een vroeg stadium te herkennen, wat de noodzaak van vroegonderzoek vergroot.

Tijdens Movember, een campagne in november die draait om mannengezondheid, vraagt de Prostaatkankerstichting extra aandacht voor het belang van vroege opsporing. Met de slogan “Praat (niet te laat) over je prostaat!” worden mannen gestimuleerd om tijdig onderzoek te overwegen. Volgens Nik van Zuilen van de Prostaatkankerstichting kan vroege detectie levens redden: “Een tijdige diagnose biedt niet alleen een grotere kans op genezing, maar verbetert ook de kwaliteit van leven aanzienlijk.”

Verschillende behandelingen en hun impact

Bij de diagnose prostaatkanker spelen emoties als angst en onzekerheid vaak een grote rol. Tegelijkertijd biedt de medische wetenschap steeds meer hoop op effectieve behandelingen. Denk hierbij aan operaties, bestraling of moderne technieken zoals nucleaire geneeskunde met radioactieve medicijnen. De keuze voor een behandeling wordt doorgaans gemaakt op basis van persoonlijke voorkeuren en medische noodzaak.

Voor de meeste mannen wegen het behoud van levenskwaliteit en levensverwachting het zwaarst bij de keuze voor een behandeling. Uit onderzoek blijkt dat 96% van de ondervraagden het belangrijk vindt om hun kwaliteit van leven te behouden, terwijl 95% vooral zo lang mogelijk wil blijven leven. Andere factoren, zoals behoud van seksualiteit (89%) en vruchtbaarheid (44%), spelen ook een rol, afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Het taboe doorbreken

Hoewel praten over prostaatkanker minder beladen lijkt te worden, blijft het voor een deel van de mannen een gevoelig onderwerp. Ongeveer 18% van de ondervraagden geeft aan dat er voor hen een taboe heerst rond het bespreken van deze ziekte. Toch vindt de meerderheid (61%) dat bevolkingsonderzoeken of preventiechecks een goede manier zijn om het gesprek op gang te brengen.

Vanaf 50 jaar kunnen mannen een preventief onderzoek laten doen, zoals een PSA-test. Deze eenvoudige bloedtest meet het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA), een stof die verhoogd kan zijn bij afwijkingen in de prostaat. Ruim driekwart van de mannen staat positief tegenover deze test. Het onderzoek is laagdrempelig, pijnloos en biedt de mogelijkheid om afwijkingen vroegtijdig te ontdekken en behandelen.

Beperkte kennis over de prostaat

Ondanks de toenemende aandacht voor prostaatkanker, blijkt dat er nog veel onwetendheid is over de prostaat zelf. Bijna 40% van de Nederlanders weet bijvoorbeeld niet dat de prostaat verantwoordelijk is voor de aanmaak van zaadvocht. Ook de invloed van het hormoon testosteron op de werking van de prostaat is bij velen onbekend. Dit gebrek aan kennis benadrukt het belang van voorlichting en bewustwording.

Gevolgen voor libido en intimiteit

Prostaatkanker heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid, maar raakt ook aspecten als seksualiteit en relaties. Ongeveer 63% van de ondervraagden vindt het ingrijpend dat iemand met prostaatkanker impotent kan worden. Daarnaast maakt 65% zich zorgen over het verlies van libido bij mannen met deze ziekte. Deze zorgen hebben niet alleen invloed op de patiënt, maar ook op hun partners en naasten.

Bijna de helft van de Nederlanders kent iemand die met prostaatkanker te maken heeft gehad. Dit onderstreept hoe groot de impact van deze ziekte is, zowel op individueel als maatschappelijk niveau.

Met een groot aantal diagnoses en de onmiskenbare impact op levens van mannen en hun families, blijft prostaatkanker een belangrijk thema. Vooral in Brabant, waar jaarlijks duizenden mannen de diagnose krijgen, is bewustwording essentieel. Movember en andere campagnes spelen een cruciale rol in het doorbreken van taboes en het bevorderen van vroege opsporing. Het gesprek aangaan en tijdig onderzoek laten doen, zoals een PSA-test, kan een wereld van verschil maken.

Deel artikel

Laatste nieuws

Nieuws Vandaag
Nederland
half bewolkt
5.8 ° C
6.7 °
5.1 °
84 %
4.5kmh
62 %
di
6 °
wo
6 °
do
7 °
vr
9 °
za
12 °
Nieuws VandaagNieuws Vandaag