Matcha thee is groene thee, maar dan veel gezonder

Matcha thee is groene thee wordt gestoomd in plaats van gefermenteerd en bevat daardoor meer gezonde stoffen dan zwarte thee. Groene thee komt net als alle andere thee soorten van de thee struik: de Camellia. Bij de oogst wordt het jonge blad eerst in de zon of in een warme omgeving gelegd. Hierna worden de blaadjes in een hete luchtoven of een wok gedroogd en vervolgens worden ze gestoomd. Groene thee raakt hierdoor niet geoxideerd en kan zo zijn groene kleur blijven behouden.

Matcha is een Japanse groene thee

Deze groene thee wordt anders verbouwd dan gewone thee. De theestruiken worden namelijk zo’n 20 dagen voor de oogst met doeken afgedekt. Hierdoor wordt direct contact met zonlicht voorkomen. Vanaf dit moment verandert de kleur van het chlorofyl in het blad van lichtgroen naar donkergroen. Hierdoor worden er veel aminozuren gevormd, die de gezondheidseigenschappen vergroten. Matcha thee is uniek van smaak en alleen de bovenste en jongste theebladeren worden voor Matcha thee gebruikt. De Matcha groene thee wordt na de oogst eerst kort gestoomd en daarna gedroogd, ontdaan van steetjes en nerven en verder fijngemalen tot er alleen groene poeder thee overblijft.

Gebruik

Soms is een half theelepeltje met Matcha thee al meer dan voldoende voor een volle kop thee. Omdat de poeder in zijn geheel wordt opgenomen in het water, is het sterker dan de thee die alleen getrokken wordt uit thee blaadjes.Deze groene thee is anders van smaak en je moet er wel aan wennen

Smaak

Matcha heeft een grasachtige en bittere smaak, waaraan je eerst moet wennen. Doordat matcha thee meer gezonde en genezende eigenschappen bevat dan gewone groene thee, is de thee erg populair in Japan. De Japanse bevolking vindt de smaak goed en gebruikt de thee in heel veel lekkernijen, van ijs tot koekjes, maar ook in gezonde smoothies en voedzame gerechten.

Vitamine & antioxidanten

Matcha thee bevat vitaminen A, B, C en E en omdat het ook veel antioxidanten bevat, is deze thee geschikt voor de ontgifting van ons lichaam en helpt het ons immuunsysteem te versterken.

Genezende krachten

Matcha thee lijkt daarnaast ook effectiever dan gewone groene thee te zijn bij de bestrijding van bacteriën, virussen en schimmels.

Voorkomt hart en vaatzieken

De Matcha thee kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen doordat het LDL-cholesterol (slecht cholesterol) vermindert. Hierdoor wordt ook de kans op hart- en vaatziekten voor 30% verminderd.

groene thee

Ontspanning en anti-stess

Groene thee bevat ook het unieke aminozuur L-theanine. Bij mensen kan L-theanine de mentale ontspanning bevorderen en helpen om stresssignalen te bestrijden. Hierdoor worden ook de stemming, het concentratievermogen en het geheugen verbeterd.

Niet kokend heet

Matcha is een thee in de vorm van groene poeder, die oplost wordt in heet water. Om de belangrijke stoffen als antioxidanten zoveel mogelijk te sparen, moet het water geen 100 graden zijn, maar ongeveer 80 graden.

Conclusie:

Matcha staat bekend als een kwalitatief hoogwaardiger groene thee. Het wordt anders verbouwd en anders bewerkt dan normale theesoorten. De thee is veel gezonder dan gewone groene thee en heeft drie maal zoveel antioxidanten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen