De afgelopen maanden heeft Nederland te maken gehad met een zorgwekkende toename van fraudegevallen waarbij oplichters zich voordoen als politieagenten. Terwijl er in 2023 nog ongeveer 400 incidenten werden geregistreerd, staat de teller dit jaar al op meer dan 2400 gevallen, meldt de politie in het programma Opsporing Verzocht.
Ouderen het vaakst getroffen
Volgens de politie zijn vooral oudere mensen het slachtoffer van deze oplichterspraktijken. De criminelen bellen vaak met de mededeling dat er inbraken in de buurt hebben plaatsgevonden en stellen voor om een agent langs te sturen om waardevolle spullen veilig te stellen. In werkelijkheid worden deze sieraden en andere kostbaarheden nooit teruggegeven.
De gevolgen van deze fraude zijn vaak desastreus. Een woordvoerder van de politie vertelde in de uitzending van gisteravond over schrijnende gevallen waarin mensen hun spaargeld, erfstukken en zelfs kunstwerken hebben verloren aan de nepagenten. De slachtoffers geven hun bezittingen in goed vertrouwen mee, zonder te vermoeden dat ze opgelicht worden.
Melden van incidenten
De politie wijst erop dat de gepresenteerde cijfers waarschijnlijk een ondergrens zijn, aangezien niet alle slachtoffers hun geval bij de politie melden. Daarom roept de politie iedereen op om incidenten te rapporteren en benadrukt dat er verschillende criminele bendes actief zijn door heel Nederland.
Meldingen over nepagenten
Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt, is het belangrijk te weten dat echte politieagenten nooit zomaar spullen meenemen. Ze kunnen zich altijd legitimeren met een fysieke politiepas, en u kunt het officiële politienummer (0900-8844) bellen om hun identiteit te verifiëren.
Eerder dit jaar, in juli, waarschuwde de politie al voor nepagenten die aan de deur kwamen. In die periode werden tientallen aangiftes binnen een week geregistreerd. Ook in juni besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan deze zorgwekkende trend.
Blijf alert en neem geen onnodige risico’s. Zorg ervoor dat u altijd de identiteit van een agent controleert en meld verdachte situaties direct bij de politie.