Mest van intensieve veehouderij schadelijk

Mest van intensieve veehouderij schadelijk

Schone lucht is belangrijk voor alles wat leeft en we kunnen niet zonder. Heel veel mensen hebben problemen met hun longen of gezondheid doordat de lucht vervuild is.

Onze lucht bestaat uit de volgende samenstelling

• Stikstof 79%
• Zuurstof 20 %
• Koolstofdioxide 0,04 %

• Bij elke ademteug neem je lucht op in je longen, waarna er een gaswisseling plaats vindt in de longen. Zuurstof wordt opgenomen en koolstofdioxide wordt afgeven en komt er bij het uitademen weer uit.

Als je uitademt is er van de 20 % zuurstof nog maar 16 % zuurstof over, maar de Co2 is van bijna niks 0,04 % naar 4 % toegenomen. De stikstof blijft ongewijzigd.

Wij mensen stoten Co2 uit met ademhalen, het is doordat de zuurstof gehopen heeft de voedingstoffen te verbranden in het lichaam.

CO2 is de afkorting van koolstofdioxide

Het wordt ook wel koolzuurgas of broeigas genoemd. Het komt dus in de lucht voor, maar is ook opgeslagen in fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkolen. Als we fossiele brandstoffen gaan verbranden, komt de CO2 weer vrij. Gelukkig worden er ook weer Co2 vastgelegd door alle plantensoorten. Bijvoorbeeld als er een nieuw bos wordt aangeplant, wordt de Co2 vastgelegd in het hout en krijgen we er zuurstof voor terug. Op het moment dat we het hout verbranden krijgen we de Co2 weer terug en raken de zuursof bij de verbranding kwijt en ontstaat er opnieuw een broeigas die de aarde opwarmt.

C02 is een broeigas

Van nature komen er broeikasgassen zoals CO2 voor in de atmosfeer en dat belangrijk om niet te bevriezen op aarde. Broeikasgassen zitten in de atmosfeer en zorgen ervoor dat zonnestralen wel naar binnen kunnen, maar niet snel naar buiten. Het werkt als in een glazen kas, zonnestralen kunnen wel naar binnen, warmen de grond op en deze warmte straling wordt vastghouden door het glas.

Mest

In Nederland zijn (15 miljoen varkens, 100 mil- joen kippen en 5 miljoen stuks rundvee) wat voor een overproductie van mest zorgt.

Mest zorgt voor voedingstoffen voor planten

Planten nemen voedsel op uit de grond en als we deze oogsten wordt de grond arm aan voedingstoffen. De volgende oogsten zouden steeds minder worden indien we er geen mest of compost voor terug brengen. Mest is dus een onmisbare voedingsstof voor de plant. De belangrijkste voedingstoffen van mest die de plant nodig heeft zijn stikstof (N) en fosfor (P),

Maar er kleven ook nadelen aan (een teveel aan) mest

Mest staat voor de meesten van ons gelijk aan stank en vliegen, maar is dus onmisbaar ( naast compost) om de grond weer rijk te maken aan voedingstoffen voor planten( ook bodemleven). Maar er zijn ook schadelijke gevolgen door gebruik van mest. Bij kleinschalige (biologische) landbouw vormt de bemesting geen probleem voor het milieu. De grootste problemen worden veroorzaakt door de fabrieksmatige manier van veeteelt houden in mega stallen en de ‘overproductie’ van mest. De landbouw gronden en weilanden worden (om van de mest af te komen) ‘ over bemest’ waardoor de bodem de hoeveelheid mest niet goed kan verwerken. ( slecht voor bodemleven). Als er te veel mest in de bodem komt, sijpelen schadelijke stoffen door naar het grondwater en de mest komt in het oppervlaktewater (rivieren, sloten e.d.) terecht. Dit is slecht voor de natuur en de gezondheid.

Door mest komen er schadelijke stoffen vrij

Methaan, (CH4). Bij de vertering van voedsel in de maag (en) of darmen van ons vee komen er broeikas gassen vrij en met name methaan. Ook kan methaan vrij komen bij de vertering van planten of mest. Methaan is een sterker en veel schadelijker broeikasgas dan CO2: 1 kilo methaan staat voor 30 kilo CO2. Hierdoor wordt de intensieve veeteelt dan ook aangewezen als een van de grootste vervuilers op aarde.

Methaan kan gebruikt worden als brandstof (zoals bij aardgas) en is brandbaar. Het gas is lichter dan lucht en zit altijd boven de mest (in een mesttank) en kan gevaarlijk brandbaar of explosief zijn ( bij hitte of vonken) indien er niet voldoende wordt geventileerd.

Lachgas (N2O)

Is ook een licht gas en komt vooral vrij indien de grond is bemest met kunstmest of dierlijke mest. Het is een schadelijk broeikasgas en 1 kilo lachgas heeft hetzelfde effect als 265 kilo CO2.

Waterstofsulfide (ook bekend als zwavelwaterstof of H2S)
Waterstofsulfide is een gas dat stinkt naar rotte eieren en is voor zowel de mens en dier erg giftig. Het gas is zwaarder dan lucht en ontstaat bij de vertering van mest. Het blijft (zonder gebruik van een mestmixer ) onder in een gierkelder zitten of mestsilo. Al bij kleine concentraties levert dit gas groot gevaar op. Het gas schakel eerst je reukvermogen uit en vervolgens zal zonder waarschuwing, de onwetende, bedwelmd kunt raken en zelfs overlijden na een enkele ademteug.

Kooldioxide

In mest zitten hoge concentratie kooldioxide. Kooldioxide ontstaat bij een onvolledige verbranding en hecht zich in de longen velen malen gemakkelijker aan het bloed dan zuurstof. Ook dit gas kan de mens bedwelmen of doden daar het geen ruimte meer overlaat voor zuurstof om zich te binden aan het bloed.

Waarschuwing:
Ga nooit zomaar een afgeslote ruimte in waar mest is opgeslagen. Vooral als drijfmest in beweging komt (mest mixer) komen er voor de mens levensgevaarlijke gassen vrij

Ammoniak

De natuurlijke productie van ammoniak ontstaat uit de ureum / gier in mest.
De ammoniak uit mest van vee en ook van kunstmest zal vervluchtiging naar de atmosfeer en vormt een schadelijk gas dat de ozonlaag aantast. De ozonlaag helpt de aarde te beschermen tegen bepaalde zonnestralen die bij de mens huidkanker kan veroorzaken. De te grote veestapel in Nederland veroorzaakt alleen al 180 miljoen kilogram ammoniak per jaar, dat zo vervluchtigt in de atmosfeer. De veehouderij is verantwoordelijk voor meer dan 60% van de wereldwijde ammoniakuitstoot.

Stikstof en fosfor

We begonnen met belangrijke planten voedingstoffen van mest en wel stikstof en fosfor. Bij overbemesting worden deze stoffen deels uitgespoeld en komen in het milieu, met name het oppervlaktewater. Hierdoor krijg je een algen explosie (te veel voedingstoffen in het water) die er voor zorgen dat andere water dieren en planten dood kunnen gaan. Ook de waterzuivering installaties hebben grote moeite om al deze vervuilende stoffen er weer uit te halen. Verder kan stikstof in gasvorm ammoniak worden, dat het water verzuurt en de ozonlaag aan kan tasten.

De overheid

Probeer de negatieve gevolgen van grote hoeveelheden mest zoveel mogelijk te beperken. Dit gebeurt onder meer door vast te leggen hoeveel meststoffen boeren mogen gebruiken en op welke wijze ze dit moeten doen. Toch zijn de maatregelen onvoldoende gebleken en wordt het milieu in Nederland vervuild en vooral water en lucht vervuiling vormen een groot probleem. Ook de fijnstoffen die vrijkomen bij intensieve pluimvee houderij, is een veroorzaker van veel luchtvervuiling en problemen voor omwonenden. Veel mensen krijgen problemen met de luchtwegen of gezondheid hierdoor. De politiek komen de slachtoffers van deze luchtvervuiling nauwelijks tegemoet en een enkele pluimveehouder heeft meer rechten dan de vele burgers die er last van hebben en er grote gezondheidsproblemen door krijgen.

Biologisch landbouw

Is kleinschalig en de gevolgen van mest zijn dan ook veel minder schadelijk voor het milieu en meer in evenwicht met de natuur. Ook wordt er vaak bij de biologische landbouw voor compost gekozen. Hierdoor is er nog meer spraken van een een natuurlijke kringloop, die zelfs gunstig is voor het milieu

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen