Meubels maken van gerecycled teakhout

De teakboom is een traag groeiende boom die onder normale natuurlijke omstandigheden wel 30 tot 40 meter hoog kan worden. Hierbij kan de diameter 90 tot 150 centimeter bedragen. Vermoedelijk heeft de grootste teakboom ooit een hoogte van 45 meter bereikt en een diameter van 300 centimeter.Op plantages worden de bomen aanmerkelijk minder hoog en worden ze al geoogst bij een diametervan 45 tot 50 centimeter. Teak word in veel producten toegepast zoals scheepsdekken, kozijnen, betimmeringen maar vooral in meubels. Op plaatsen in bijvoorbeeld de chemische industrie waar rvs gaat roesten of graniet oplost in zuur gebruikt men Teak. Men heeft vele testen gedaan met allerhande high-tech materialen maar alleen Teak (uit de originele groeigebieden) is echt duurzaam.

Teakhout was vroeger voor de plaatselijke bevolking belangrijk voor huizenbouw, maar alweer voor jaren een gewild product wereldwijd. Om het tekort aan te vullen en de natuur in die landen te sparen wordt teak veel aangeplant. Er is in Nederland veel kennis over teakbomen vanwege de ervaring met teakplantages in het toenmalige Nederlands Indië. Tegenwoordig zijn er plantages op alle continenten. Teakhout is te vinden in tal van schakeringen van bruin, soms met een gouden zweem. Het is al eeuwenlang bekend en wordt geprezen vanwege de weerstand tegen alle weersinvloeden. Het is zeer gewild in de scheepsbouw (vooral dure jachten), meubelsector, parketvloer en snijkunst en beeldhouwen, schrijnwerk, paneelwerk-lambrisering, draaierij, fineren, enz.

Blank teak /verweerd teak /geolied teak

Teak is rijk aan natuurlijke oliën: deze dragen bij aan de duurzaamheid van het materiaal. Niet onbelangrijk is dat teak geen roest veroorzaakt geen roest of corrosie wanneer het in contact komt met metaal. Geen houtsoort combineert zoveel wat zijn de eigenschappen en wat kan je van teak maken is de enige leverancier van echt teakhout. Met fantasienamen als afro-teak, yang-teak, Borneo-teak, iroko-teak worden andere houtsoorten bedoeld dan echt teak. Zij kunnen echt teak in bepaalde toepassingen vervangen en er soms ook enige uiterlijke gelijkenis mee vertonen. Het kernhout is lichtbruin tot goudbruin en wanneer het aan licht wordt blootgesteld nadonkerend. Soms donkerbruin tot zwart geaderd. Na te zijn blootgesteld aan licht verdwijnen de grote kleurverschillen meestal. Teak spint is vuilgrijs, circa 30 mm breed.

FSC & PEFC

Momenteel zijn er twee internationaal geaccepteerde certificering systemen. Hiervan is FSC veruit het bekendst. fSC stelt zich ten doel de bossen te beschermen tegen vernietiging en onherstelbare aantasting. Hiervoor stelde zij als eerste internationaal toepasbare principes en criteria op voor verantwoord bosbeheer waarmee zij de consument zekerheid verschaft over de herkomst uit verantwoord beheerde bossen.

PEFC voorziet in een vrijwillig, onafhankelijk internationaal bos- en houtcertificeringssysteem om eindgebruikers te garanderen van houtproducten uit verantwoord beheerde bossen. PEFC is in beginsel opgezet om de belangen van kleine boseigenaren te behartigen. Het PEFC certificeringssysteem vindt zijn oorsprong in Europa. Mede hierdoor vindt het de grootste dekking in Noord/Oost Europa. FSC is daarentegen eveneens sterk vertegenwoordigd in de zuidelijke (tropische) gebieden.

Investeren in teakplantage

Boompje groot, plantertje dood, is een heel oude spreuk. Deze spreuk zegt natuurlijk al heel veel over de groei van aangeplante bomen. De eerste 25 jaren groeien de bomen erg hard. Dit hout is echter te zacht en niet gebruiksklaar voor goede kwaliteit. Na deze jaren groeien de bomen beduidend langzamer. Elk jaar komt er een zo genaamde jaarring bij. Dit hout is wel te gebruiken en heeft een prima kwaliteit voor de scheepsbouw en ook voor meubels enz. Maar let op ook na deze jaren is niet al het hout te gebruiken. Reken je dus niet snel rijk wanneer je investeert in een teakplantage. Van teakplantages die lang geleden zijn aangelegd wordt nu pas het kwaliteitshout gekapt. Het kost veel jaren voordat de teakplantage goed hout kan leveren, kappen.

De kwaliteit van plantage teak

In vergelijking met de Birma of Thailand teak is de plantage teak van een veel mindere kwaliteit. Sommigen vinden het zelfs lijken op een andere houtsoort. De groei van de plantage teak is niet evenwichtig, zelfs rommelig te noemen. Het jong gekapte plantage teak is bruikbaar voor de goedkopere meubels, koloniale meubels en voor emballage. Het kost veel jaren voordat de kwaliteit van het plantage teak goed te noemen is. Een voorbeeld: Van de 150 jaar geleden teak plantages in Indonesië door ons aangelegd kan nu een goede kwaliteit hout worden gekapt. Voor deze kwaliteit bestaat een certificaat: Perum Perhutani. Een positieve kijk op investeren in plantage teak Een gewaarschuwd man telt voor twee, zoals je weet. Wil je investeren in teak plantages, bereid je dan goed voor en laat je informeren. Wanneer je investeert in teak plantages loop je geen risico zoals je loopt bij bet beleggen op de beurs. Hoe de economie er ook voor staat de bomen groeien toch wel door. Je investeert in de natuur, je beschermt de bossen, je zorgt mede voor werkgelegenheid. Voordat je gaat investeren in teak plantages, verzeker je ervan dat er in dit geval een vergunning is afgegeven: een A.F.M. vergunning (Autoriteit Financiële Markten).

Goedkope Teak meubels

Met noesten en spint (zoals die bij Blokker en Xenos staan) worden gemaakt van “Koloniaal teak” dat minder duurzaam. “Koloniaas Teak” versus “jachtbrouwkwaliteit” Het allermooiste Teak komt uit Zuid-Oost Azië, met name Burma en Thailand. Al eeuwenlang wordt het ook op andere plaatsen aangeplant. Dat is het hout dat ze in de duurdere meubelwinkels verkopen of oud teak.

Teak Koloniaal

Koloniaal Teak is het hout van jong gekapt plantagehout met veel noesten en veel spint. Het ‘probleem’ met aangeplant hout en aangeplant Teak in het bijzonder is dat een boom de eerste 25 jaar (vaak met de hulp van wat kunstmest) als een gek groeit. Dat moet ook want de hoogste boom krijgt het meeste licht. Als keerzijde: snel groeiende bomen hebben veel zijtakken (dus veel noesten) en grote jaarringen – tot wel 15 mm. Het hout dat de eerste 25 jaar gevormd wordt is daardoor zacht, noestrijk en wat ‘rommelig’ gegroeid. Bovendien heeft een 25 jarige stam in verhouding veel spithout (dat is de 2-3 cm dikke witte laag direct onder de schors, minder bruikbaar). Ook het onbruikbare hart van de boom zit er nog in.

Zitting van een stoel in ‘koloniale stijl’

Aan de middelste plank is duidelijk te zien dat er jarringen zijn van meer dan 1 cm en veel noesten /sporen van takken. Kwaliteits- teak is het prachtige noestvrije /spitvrije /foutvrije hout van langzaam bomen van 80 jaar en ouder.

Na de eerste 25 jaar van snelle groei is de kruin van een Teakboom ‘op hoogte’ Daarna gaat de groei opeens veel langzamer: elk jaar komt er een regelmatig gevormde jaarring van maar 1-2 mm bij. En alleen dat LANGZAAM GEGROEIDE hout is bruikbaar voor hoogwaardige toepassingen zoals Deense design meubelen, jachten en schepen. Doorleefde teakhouten meubelen gemaakt van oud gerecycled teakhout.

Wat is oud teak?

Oud teak is een andere benaming voor gerecycled teak. Wanneer je een oud teakhouten kast koopt, heb je een kast waarvan het hout reeds een eerdere bestemming heeft gehad. Het oud teak komt van oude huizen en andere gebouwen die zijn afgebroken. Denk aan oude stations bijvoorbeeld. Maar oud betekent in deze situatie echt niet dat het hout is afgeschreven. Integendeel, het oude teak hout is erg gewild en geliefd. Je hebt met een oud teak meubelstuk iets unieks in handen. Het oude teak hout wordt keurig bewerkt door vakmensen en tot een prachtig nieuw meubelstuk gemaakt. Jouw oude teak meubelen zijn uniek en hebben een aparte uitstraling. Kijk op het internet naar de prachtige oud teak meubelen die er worden afgebeeld.

Oud en versleten of oud en uniek?

Voor oud teak geldt oud en uniek. Wanneer hout ouder wordt, wordt het steeds mooier. Doorleefd wordt dit vaak genoemd. Het oude teak meubelstuk heeft er al een “leven” op zitten, als deur of kozijn, of als houten balk. Je zit met je gezin aan de oude teak tafel en bekijkt het teak tafelblad. Laat de verhalen maar los komen, over wat je allemaal kunt verzinnen wat jouw tafelblad al heeft doorstaan. Je ziet met een beetje fantasie een hele geschiedenis voorbij komen. Wanneer je kinderen geschiedenisles krijgen over Indonesië zal de uitvoer van oud teak hout zeker ter sprake komen. Leuk om daar op in te haken.

Oud teak hout en het milieu

Meubels van oud teak hout, of gerecycled teak hout dragen hun steentje bij om de grote afvalberg te verminderen en om andere bomen langer te laten leven. Er is minder houtkap nodig als het reeds bestaande hout opnieuw wordt gebruikt. Het is dus fantastisch dat het teak hout van oude gesloopte gebouwen door vakmensen wordt bewerkt tot iets nieuws. Prima voor het milieu dus. Maar nog een tweede positief argument om meubels van oud teak hout te kopen is dat ze uniek zijn. Je koopt van oud teak hout een servieskast, een mooie eettafel enz. Nergens zie je dezelfde meubels staan. Combineer zelf de modellen van de meubels, nadat je alle websites die er te vinden zijn over oud teak hout hebt bezocht. Heb je vragen, dan stel je deze bij een interieuradviseur.

Geef ook je eigen oud teak een tweede, wellicht derde kans

Heb je oud teak in huis, een kast, een stoel, een tuinset enz.? Graag wil je dit vervangen door bijvoorbeeld white wash teak meubelen. Je oude teak meubelen zijn niet versleten, als je daar op moet wachten hoef je nooit meer andere meubelen te kopen. Breng deze oude teak meubelen niet naar de stort, maar zoek er een andere bestemming voor. Een grote teak eettafel kan dienst doen als knutseltafel, of als kantoormeubel. Heb je een heel grote teak tafel dan zou het een vergadertafel kunnen worden. Er zijn genoeg mensen op zoek naar 2e hands teak meubelen. Ook kun je zelf proberen je teak meubel te behandelen met white wash beits van bijvoorbeeld Ceta Bever of van Rambo. Probeer het eerst op een onzichtbare plek uit en bekijk het resultaat voordat je het gehele meubel gaat behandelen. Een belangrijke tip: eerst het te behandelen meubelstuk heel goed ontvetten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen