Mieren zijn nuttig, maar kunnen ook zeer lastig zijn

Mieren zijn nuttig maar kunnen ook zeer lastig zijn

Mieren zijn overal ter wereld wel te vinden behalve waar voortdurend sneeuw en ijs is, zoals op hoge bergtoppen en op de poolkappen. Er zijn zo’n 12.000 soorten die sterk kunnen verschillen van kleur, grootte of op de manier hoe en waar ze hun nest bouwen. In Nederland leven ongeveer 50 soorten mieren en de meest opvallende zijn de rode mieren in het bos en de bruine wegmieren in de stad of tuin.

De kolonie

Mieren leven in een kolonie en allen werken ze samen en weten ze hun taak. Een kolonie mieren bestaat uit een koningin en vele werksters die de grootste groep in de kolonie vertegenwoordigen. De werksters zijn de vrouwtjes mieren die niet vruchtbaar zijn. Ze hebben verschillende taken zoals: verkenner, voedselverzamelaar, nest-onderhouder, kinderverzorgster of soldaat en voeren alle voorkomende werkzaamheden uit. De jonge mannetjes zorgen later pas voor het nageslacht.

Bruidsvlucht

Mieren zwermen massaal een keer per jaar uit op een warme zomerse dag. De koninginnen en mannetjesmieren hebben vleugels en vliegen met honderden tegelijk uit en voeren de zogenoemde ‘bruidsvlucht’ uit hoog in de lucht. De sterkste mannetjes die hoog kunnen vliegen weten dan te paren met de koninginnen en dan komen ze terug op een willekeurige plek op de grond. Na de paring sterven de mannetjes, maar de koninginnen zoeken dan een nestplaatsen op de grond en een enkele keer in een boom of in een spouwmuur. Het eerste wat de koningin op de grond zal doen is haar vleugels van haar lijf bijten, die ze niet meer nodig heeft. Haar taak is nu om eieren te leggen en een kolonie te stichten. Ze komt dan ook ze nooit meer boven de grond en is van voedsel afhankelijk van het nieuwe broedsel. Uit de door haar gelegde minuscuul kleine eitjes, komen witte larven die ook nog worden gevoed door de koningin met voedsel uit haar maag. Nadat de larve groot genoeg zijn, gaan ze zich inspinnen en de kleine coconnetjes (die lijken vaak op eieren).

Vele gangen leiden naar kamers

In het mierennest zitten verschillende kamers die meestal gebruikt worden om de larven te verzorgen. In één van de kamers zit de koningin, ze wordt gevoerd door de werkster en haar taak is dus om eieren te leggen. De koningen kunnen heel oud worden, soms 20 jaar! De werksters worden maar een paar jaar en de mannetjes sterven dus na de bruidsvlucht. Het nest blijft afhankelijk van het legsel van de koningin en sterf uit als de koningin sterft.

Mieren kunnen steken

Sommige mieren kunnen flink steken met hun angel dat op hun achterlijf zit. Sommige mieren ofwel soldaten mieren verdedigen zich of maken een prooi buit door met hun kaken te bijten. Soms spuiten ze mierenzuur in de wond en dat is tevens een alarm signaal voor alle mieren om te vechten of het broedsel in veiligheid te brengen.

Geurspoor

Mieren leggen geursporen aan die ze gebruiken om de weg terug te vinden van en naar het nest of van het nest naar de voedselbron. Ze betasten elkaar ‘onderweg’ met hun voelsprieten en krijgen zo de juiste informatie binnen. Ze worden actiever als er voedsel is gevonden en soms zie je een spoor van mieren van het nest naar de voedselbron door je huis lopen van honderden mieren tegelijk. Zo helpen ze elkaar door met meerdere het voedsel in het nest te krijgen of te slepen. Niet zelden vallen ze met meerdere een insect aan en dat wordt ook met meerdere naar het nest gesleept.

Mieren kunnen nuttig zijn maar ook lastig

Mieren zijn ook ware afvalruimers en verteren alles zodat het opgenomen kan worden door de planten als plantenvoedsel. Mieren hebben ook een groot nadeel dat ze in huis komen om voedsel te zoeken. Vooral zoete voedselproducten hebben hun voorkeur. Het is dus zaak om alles goed te verpakken en schoon te houden en dan nog zijn ze tevreden met broodkruimels of die paar gemorste suiker korrels en blijven ze soms komen.

Bestrijdingsmiddelen

Gebruik geen chemische insecticiden die slecht zijn voor het milieu en  andere nuttige insecten of kunnen insecten eters ook vergiftigen. Ook bij gebruik in de moestuin kunnen deze gif middelen, ook schade aanrichten aan je eigen gezondheid. Mierenlokdoosjes bijvoorbeeld zijn erg giftig en kunnen ook bijen doden. Helaas zijn deze mieren lokdoosjes, strooibussen en handige spuitbussen nog steeds niet verboden en overal te koop. Er zijn genoeg andere middelen of preventieve maatregelen die je kan treffen om ze tegen te gaan en dit gif is dus helemaal niet nodig.

Mieren kan je uit huis houden door natuurlijke oplossingen

Het reukvermogen van mieren is heel sterk en daar kan je goed gebruik van maken. Mieren vinden alles wat scherp ruikt vies en zullen altijd verdwijnen als de geur aanhoud of te sterk is. Of het nu citroengeur is, azijn of van een plant, mieren nemen gelijk een andere weg of verdwijnen. Zo mijden ze ook planten als goudsbloem, knoflook, kruidnagels, salie, rozemarijn, knoflook, munt, afrikaantjes en/of bieslook. Je kan van dit blad of bloemen mengsel dus ook zelf je biologische bestrijdingsmiddel maken als je het mengt met een vloeistof.

Andere oplossingen

Andere manieren om mieren buiten je huis houden zijn kopere muntjes bij de drempel ( werkt niet optimaal) of talkpoeder of krijt. Koffiedik kan je bij de moestuin planten  gooien. Schoonmaakazijn verdunnen met water en regelmatig de bestrating met een plantenspuit besproeien (werkt wel goed ) en de verhouding hierbij is één deel azijn op twee delen water. Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist met iets zoets zoals honing of poedersuiker met een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid en eten de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood. Bakpoeder heeft hetzelfde effect. Kokend water is ook een oplossing, maar dan heb je wel veel heet water nodig om het gehele mierennest om zeep te helpen. Verder kleine gaten afdichten in huis met kit kan soms (tijdelijk) helpen om mieren buiten te houden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen