spot_imgspot_img

Minder overlast eikenprocessierups door succesvolle bestrijding

De eikenprocessierups zorgt al jaren voor overlast in Nederland. De brandharen van deze rups kunnen voor jeuk en oogklachten zorgen bij mens en dier. Maar er is goed nieuws: door succesvolle bestrijding wordt er deze zomer minder overlast verwacht.

Het aantal eikenprocessierupsen neemt al enkele jaren af en het niveau van overlast is nu vergelijkbaar met dat van 2013. In 2019 bereikte de overlast een piek. In dit artikel lees je meer over de bestrijding van de eikenprocessierups en waarom we dit jaar minder overlast verwachten.

Succesvolle bestrijding

Het succes van de bestrijding van de eikenprocessierups is te danken aan de inzet van natuurlijke vijanden, zoals vogels en insecten. Ook worden er preventieve maatregelen genomen, zoals het wegzuigen van de nesten. Vorig jaar is de rups met succes bestreden, waardoor er dit jaar minder rupsen uit hun ei zullen kruipen. Het kenniscentrum verwacht dat de eerste rupsen rond dit weekend het ei zullen verlaten.

Eikenprocessierups

De rupsen in de eitjes zijn in goede conditie. Zodra ze uit de eitjes komen, kruipen ze door eikenbomen op zoek naar eten. Dit zal pas in de eerste week van mei zijn, omdat de eikenbomen dan pas in het blad staan. Tot die tijd kruipen de rupsjes in de knoppen van de boom. De jonge rupsen ontwikkelen zich verder, totdat ze het stadium bereiken waarop ze de jeukende brandharen krijgen. Dit zal rond mei zijn, denken de rupsenkenners. Vanaf dat moment maken de beesten ook de grote spinselnesten in de bomen.

Meeste overlast verwacht?

Momenteel hebben de noordelijke provincies nog de meeste last van de jeukrupsen, aldus de deskundigen. Dit komt doordat daar meer eikenbomen staan dan in andere delen van Nederland. Maar door de succesvolle bestrijding wordt er ook in deze provincies minder overlast verwacht.

Natuurlijke vijanden

Overlast door eikenprocessierups is gehalveerd. Natuurlijke bestrijding werkt goed tegen eikenprocessierups. Vogels en insecten zijn succesvolle bestrijders van de eikenprocessierups. Dankzij de inzet van natuurlijke vijanden en preventieve maatregelen wordt de eikenprocessierups met succes bestreden. Hierdoor wordt er deze zomer minder overlast verwacht van de brandharen van de rups.

De rupsen worden momenteel nog geboren en ontwikkelen zich tot het stadium waarop ze de jeukende brandharen krijgen. Dit zal rond mei zijn en vanaf dat moment maken ze ook de grote spinselnesten in de bomen. De noordelijke provincies hebben momenteel nog de meeste last van de jeukrupsen, maar ook daar wordt minder overlast verwacht.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
4.8 ° C
5.1 °
3.9 °
84 %
6.6kmh
100 %
ma
4 °
di
8 °
wo
9 °
do
11 °
vr
10 °
spot_imgspot_img