Het aantal gemelde tekenbeten in 2022 is lager dan het gemiddelde van voorgaande jaren, zo blijkt uit de laatste gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze dalende trend is in alle provincies zichtbaar, met uitzondering van Flevoland. In deze provincie zijn meer tekenbeten gemeld dan in voorgaande jaren.
Wat zijn teken?
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die bloed zuigen bij dieren en mensen. Ze komen vooral voor in bossen, duinen, heidegebieden en parken. In Nederland komt de teek steeds vaker voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je tekenbeten kunt voorkomen, en hoe je ze kunt herkennen.
Hoe herken je een tekenbeet?
Een tekenbeet kan op verschillende manieren worden herkend. Meestal ontstaat er na enkele dagen tot een week een rode ring rond de beet. Dit kan gepaard gaan met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Als je deze verschijnselen hebt na een tekenbeet, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.
Hoe kun je tekenbeten voorkomen?
Tekenbeten kun je voorkomen door goed op te letten als je in de natuur bent. Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Daarnaast kun je gebruik maken van insect werende middelen, en kun je na een wandeling of fietstocht jezelf en anderen controleren op tekenbeten. Als je een teek vindt, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen met een pincet of een speciale tekentang.
Teken en ziektes
Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen op mensen en dieren. De bekendste ziekte die teken kunnen overdragen is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben als het niet tijdig wordt behandeld. Andere ziektes die teken kunnen overdragen zijn onder andere de ziekte van Babesiose, en de ziekte van Ehrlichiose.
Onderzoek naar tekenbeten
Om meer inzicht te krijgen in het aantal tekenbeten in Nederland zijn onderzoekers van het RIVM en Wageningen University & Research (WUR) onlangs gestart met een vaste groep melders. Deze groep geeft wekelijks door of en hoeveel tekenbeten zij hebben gehad. Met deze gegevens kunnen de onderzoekers beter bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt. Door meer deelnemers te werven, kunnen er nog betere uitspraken worden gedaan over een toename of afname van tekenbeten.
Minder tekenbeten in Nederland in 2022
In Nederland komt de teek veel voor in groene gebieden zoals bossen, stadsparken en tuinen. Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met bloed van mensen en dieren. Als de teek besmet is met de Borrelia-bacterie, kan deze bij een beet de ziekte van Lyme overbrengen. Daarom is het belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen.
In 2022 zijn er in Nederland minder tekenbeten gemeld dan in voorgaande jaren. Het aantal meldingen 33% lager dan in 2021. Deze daling kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk hebben mensen minder tijd buiten doorgebracht, waardoor ze minder kans hadden om gebeten te worden door een teek. Ook kan het zo zijn dat mensen minder snel naar de huisarts zijn gegaan vanwege een tekenbeet.
Welke provincies zijn het meest getroffen?
In alle provincies lag het aantal gemelde tekenbeten in 2022 onder het gemiddelde van voorgaande jaren. De meeste meldingen kwamen uit Gelderland, net als in 2021. Hier werden 887 meldingen gedaan. Noord-Brabant en Noord-Holland nemen de tweede en derde plek in met respectievelijk 554 en 490 meldingen.