spot_imgspot_img

Energieprijzen leiden tot lagere oogst tomaten en komkommers

De Nederlandse tuinbouwsector heeft het afgelopen jaar te maken gehad met stijgende energieprijzen, wat heeft geleid tot een daling van de oogst van komkommers en tomaten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de totale tomatenoogst in 2022 110 miljoen kilo lager was dan het voorgaande jaar en dat er 40 miljoen kilo minder komkommers werden geoogst.

Om energie te besparen, hebben bedrijven ervoor gekozen om later te starten met de teelt van tomaten en komkommers en eerder in het jaar te stoppen. Dit heeft ertoe geleid dat er minder oogst was in de koudere maanden. Het CBS berekende van alle gewassen hoeveel er geoogst werd.

Minder oogst

De afname van de oogst van komkommers en tomaten heeft tot gevolg dat er minder werd geproduceerd dan het jaar ervoor. Het CBS meldt dat er in totaal 770 miljoen kilo tomaten werd geoogst en 400 miljoen kilo komkommers. Dit is respectievelijk 110 miljoen kilo en 40 miljoen kilo minder dan in 2021.

Paprika’s en aubergines

De prijzen van energie zijn gestegen, maar paprika’s en aubergines zijn minder beïnvloed door deze verhoging. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn deze groenten gemakkelijker in de winter te telen op een energiebesparende manier. Daarom zijn de gevolgen van de hogere energieprijzen voor deze gewassen minder ernstig dan voor tomaten en komkommers.

Glastuinbouw

Ondanks de afname van de oogst van tomaten en komkommers, was de hoeveelheid ruimte in kassen die werd gebruikt voor groenteteelt vorig jaar ongeveer even groot als in 2021. Ruim een derde van alle ruimte in kassen werd gebruikt voor de teelt van tomaten en paprika’s voor net geen derde van de ruimte.

Impact op de economie

De afname van de oogst van komkommers en tomaten kan gevolgen hebben voor de economie. Deze groenten zijn belangrijk voor de Nederlandse export en dragen bij aan de Nederlandse economie. Als er minder geoogst wordt, kan dit gevolgen hebben voor de inkomsten van boeren en tuinders en voor de werkgelegenheid in de sector.

Duurzame oplossingen

De hogere energieprijzen zorgen ervoor dat boeren en tuinders op zoek gaan naar duurzame oplossingen voor het telen van groenten in kassen. Er wordt gezocht naar manieren om de energiekosten te verlagen en het gebruik van duurzame energiebronnen te vergroten. Dit kan niet alleen leiden tot kostenbesparingen voor boeren en tuinders.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img