spot_imgspot_img

Missie naar Rode Zee met Nederlands marineschip Tromp

Het demissionaire kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de inzet van het marineschip Zr.Ms. Tromp in de Rode Zee. Dit komt als reactie op de aanvallen op internationaal scheepvaartverkeer door Houthi’s uit Jemen, die beweren schepen van Israël en bondgenoten aan te vallen als vergelding voor de oorlog in de Gazastrook.

Missie naar de Rode Zee

De ministerraad zal officieel besluiten over de bijdrage van de Tromp, die naar verwachting eind maart zal beginnen. Het schip zal echter al op zaterdag vertrekken vanuit de thuishaven Den Helder voor een reis rond de wereld. Tijdens deze reis zal het tijdelijk worden ingezet om schepen in de Rode Zee te beschermen.

Bescherming tegen diverse dreigingen

Met een bemanning van ongeveer tweehonderd mannen en vrouwen is de Tromp gespecialiseerd in luchtverdediging. Dit luchtverdedigings- en commandofregat heeft de capaciteit om schepen effectief te beschermen tegen luchtaanvallen. Na de wereldreis keert de Tromp in september terug.

Samenwerking in de Rode Zee

In de Rode Zee is reeds een militaire missie actief onder leiding van de Amerikanen, genaamd operatie Prosperity Guardian. Nederland neemt hieraan deel met maximaal twee stafofficieren. Daarnaast is er de Europese missie genaamd Aspides, waaraan onder andere de Belgen deelnemen met een fregat.

De Tromp zal een bijdrage leveren aan beide missies, met een primaire focus op de Amerikaanse inzet en ondersteuning van de EU-missie.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
10.7 ° C
11.8 °
9.5 °
73 %
10.4kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img