spot_imgspot_img

Het ontstaan en de onderverdeling van mist en nevel

Het belangrijkste ingrediënt voor het ontstaan van mist en nevel is de luchtvochtigheid. De lucht moet vochtig genoeg zijn, anders kan er geen mist ontstaan. Mist bestaat uit allemaal kleine waterdruppeltjes, net zoals een wolk. Mist is eigenlijk een soort wolk, van het type stratus. Om mist te vormen is er dus veel vocht nodig in de onderste lagen van de atmosfeer. De hoeveelheid vocht wordt gemeten met een hygrometer en wordt uitgedrukt in een percentage: de relatieve luchtvochtigheid. Deze moet hoger liggen dan 95% om mist te vormen, maar meestal ligt deze rond 99% bij mistvorming. Mist komt het meest voor in de winter en herfst, omdat de lucht dan meestal vochtiger is.

Grondmist

Stralingsmist kan ontstaan op een heldere avond, zonder al teveel wind. De lucht in de onderste luchtlagen koelt dan heel snel af, waardoor het vocht in de lucht condenseert en kleine waterdruppeltjes vormt. Grondmist ontstaat wanneer de lucht aan de grond veel kouder is dan op ooghoogte. Dit kan mooie taferelen opleveren, waarbij jezelf nog boven de mistlaag uit kan kijken. Dan is er ook nog advectieve mist, deze soort ontstaat als er warmere en vochtige lucht boven een koud oppervlakte is. De warmere lucht wordt dan snel verzadigd en vormt waterdruppeltjes.

Mist of nevel?

Het verschil tussen mist en nevel zit hem in de zichtafstand. Kan je nog meer dan 1000m ver zien, dan wordt het geclassificeerd als nevel. Alles daaronder is mist, mist wordt zelf nog onderverdeeld in verschillende subcategorieën. Alles onder de 200m wordt als dichte mist gezien. Als je niet verder kan zien dan 50m dan is het zeer dichte mist.

Fotografie bij mist

Nieuwsfoto’s maken bij mistige omstandigheden kan zeer leuk en interessant zijn. Door de mist krijgt je foto een mysterieuze sfeer. Als de mistlaag niet te dik is en de zon er wat door kan schijnen, kan je prachtige zonnestralen fotograferen. Door mist, worden je foto’s vaak ook veel eenvoudiger en meer minimalistisch, je kan zo storende achtergrondelementen doen verdwijnen en je focus meer leggen op je hoofdonderwerp. Ga dus zeker eens naar buiten, de volgende keer dat er een mooie mistlaag hangt!

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
19.3 ° C
20.3 °
17.3 °
60 %
7.3kmh
100 %
za
17 °
zo
15 °
ma
10 °
di
11 °
wo
10 °
spot_imgspot_img