Biologisch moestuin in december

Biologisch moestuin in december de maand december zullen de werkzaamheden minimaal zijn. Wanneer je op kleigrond woont is het wel belangrijk dat je de tuin omspit. De vorst maakt de grond kruimelig en beter bewerkbaar in het voorjaar. Mensen op zandgrond kunnen de compost hoop afgraven en verdelen over de tuin en licht inwerken of inspitten. Wie over oude stalmest beschikt kan nu ook de moestuin bemesten en deze onder spitten. Daar waar dit nodig is kan je kalk strooien

Maak alvast een tuinindeling en bedden. Hou rekening dat je aan wisselbouw moet doen en er voor waken dat je de toekomstige gewassen een andere en juiste plek geeft.

Bescherm je planten tegen de vorst

Door potplanten binnen te zetten en wortels af te dekken van bijvoorbeeld de vijgenboom met compost, kan je de struik of boom beschermen tegen de vorst. Vooral vocht in de grond kan de oorzaak zijn dat vorstgevoelige planten bij vorst dood gaan. Met de isolatie van compost of stro is dit probleem verholpen. Planten kan je boven de grond beschermen met plastic of bubbeltjesplastic. Prik er wel wat gaatjes in om het vocht eruit en niet bevriezen. Gaasdoek is beter omdat het voldoende isolerend materiaal is en vocht doorlatend is. Uitlopers van aardbeien kan je oppotten en overwinteren in de serre of koude bak.

Kolen

Spruitkool, Savooikool , Winterkool en broccoli zijn winterhard en kan in de moestuin blijven staan. Rode-, witte kool en koolrabi moeten wel worden geoogst. Broccoli en kolen moeten wel beschermd tegen vogels en konijnen.

WORTEL – KNOLGEWASSEN

Winterwortelen, rode bieten, rammenas moeten in deze maand worden geoogst als dat nog niet gebeurd is. Wortelen, knolselderij kan in een koude bak worden ingekuild. Rooi de knollen, verwijder de oude, vergeelde bladeren en plaats de knollen naast elkaar in een ondiepe geul. Als men een vorstperiode aankondigt, verdient het aanbeveling de knollen extra te beschermen met stro, compost of noppenfolie. Aardappelen moeten vorstvrij en droog worden opgeslagen in een droge vorstvrije schuur. Prei kan worden ingekuild zodat ze kan worden geoogst als de grond bevroren is. Verder winterhard.

DE FRUITTUIN

Wanneer het blad eraf is kunnen bomen niet uitdrogen en verplant worden. Heb je fruitbomen of bessenstruiken, maar staan ze niet op de juiste plaats, dan kan je ze nu verplanten. Snoei bij aalbessen en kruisbessen de nieuwe groei tot op twee derde in. Frambozen en bramen; hier knip je de takken die dit seizoen vruchten hebben gedragen weg tot bij de grond.

Wintergroente gezond en lekker

Prei, spruitjes, winterpeen, bieten, rode kool, aardperen, boerenkool, bloemkool, koolraap, pastinaken en schorseneer bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels en helpen mensen gezond de winter door. Doordat de transportkosten minimaal zijn, is deze groente uiterst geschikt voor mensen die bewust zijn van de onnodige verbranding van fossiele brandstoffen voor exotische fruit en groente. Werken in de groente tuin is gezond en de oogst lekker. Ga anders is kijken bij de biologische boer of afdeling in de supermarkt.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen