Biologisch moestuin in maart

Moestuin in maart is toch wel de tijd om in de moestuin te gaan beginnen. Zo kan je al met zaaien beginnen. De volgenen gewassen zijn geschikt: wortelen, spinazie, radijs, prei, spruitjes, tuinkers, herfst- en winteruien, peultjes, kapucijners en doperwten.

Rechtstreeks zaaien in de grond

Zorg voor voldoende voeding in de bodem, maar gebruik geen zware bemesting; daar kunnen kiemplantjes niet tegen. Maak het zaaibed gereed. Waar nodig hark je het nog een keer voor en zorg je voor een  fijne structuur. Direct na het zaaien geef je water, maar wel met beleid. De zaadjes kunnen anders wegspoelen. Als het te nat is, kan het gaan schimmelen.

Wat kun je in maart op de vensterbank voorzaaien?

Ook in deze maand kun je op de vensterbank al voorzaaien komkommer, aubergine, andijvie, broccoli, kervel, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei. Voor het vensterbank tuinieren kun je allerlei bakjes en potjes gebruiken. Erg handig zijn turfpotjes, die je straks met pot en al in de grond kunt zetten.

Wat kun je in maart in de moestuin oogsten?

Het is wat vroeg, maar er valt al wat te oogsten uit de moestuin: vroeg gezaaide spinazie, waterkers, tuinzuring, sla en radijs.

Zaai methodes

Meestal zijn de zaai-instructies vermeld op de verpakking van het zaadmengsel. Sommige zaden kan je het beste eerst opkweken in een kas of in een zaaibak op de vensterbank en sommige rechtstreek in de grond. ( afhankelijk van de soort en jaargetijde). Om een indruk te geven van verschillende bewerkingen, zijn hieronder een aantal zaai methodes beschreven.

Voorweken

Sommige zaden hebben een harde schil en zouden ondanks de vochtige grond, niet snel gaan ontkiemen. Om er dan voor te zorgen dat het vocht in de kern kan doordringen, moet je de zaden in lauwwarm water, voor 1 of 2 dagen laten weken. Zodra het zaad op begint te zwellen is het voldoende geweest en kun je over gaan om te gaan zaaien. Het zaad komt hierdoor eerder en de kiemplantje komen gelijkmatiger op.

Kiemtemperatuur

De kiemtemperatuur waarbij de zaden kunnen ontkiemen, verschild per zaad soort en moet soms warm of juist koud zijn. Elk zaadje kiemt onder omstandigheden, die voor mem de meeste overlevingskans geven. De manier is dan ook om uit te vinden wat het beste past bij elke zaadsoort. Factoren licht/donker, lucht en vocht en de (kiem)temperatuur, moet dan ook goed zijn. Hierna zal het zaadje pas ontkiemen en zich vervolgens verder ontwikkelen tot een plant.

Koud en Koelkiemers

Dit zijn de zaden die in koele omstandigheden (maximaal 5°C) ontkiemen en verder warmer opgekweekt moeten worden. Koudkiemers hebben een grotere ’temeratxuurschok’ nodig dan koelkiemers en reageren pas goed als de temperatuur van heel koud naar warm overgaat ofwel in het najaar.

Koelkiemers daarentegen kun je het beste pas in de late winter zaaien, waarna ze in het vroege voorjaar zullen ontkiemen en vervolgens verder groeien. Meestal in het voorjaar (maart-april) zul je de eerste zaden zien ontkiemen.

Warmkiemers

Dit zijn zaden die gedurende een langere tijd onder glas en vochtige omgeving tot kiemen gebracht worden. Rond de 24 graden Celsius.

Lichtkiemers

Deze zaden hebben het signaal licht nodig om te ontkiemen. Je moet ze niet, of nauwelijks met zaaigrond bedekken en op een zo licht mogelijke plek zetten.

Donkerkiemers

Deze zaden moeten donker gezet worden of er moet een velletje papier op het potje/de potjes gelegd worden. Zodra de zaden zijn ontkiemd, kan het velletje weggehaald worden waarna de kiemplantjes kunnen opgroeien. Voor meer informatie over de duurzaam tuinieren en de moestuin kijk ook andere blogs.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen