Nachtdienst verhoogt kans op kanker

In groenten en fruit zitten anticarcinogenen. Dat zijn stoffen die kanker tegengaan. Kanker krijg je niet alleen van roken of aangebakken vlees. Er zijn veel soorten kanker en borst kanker is daar een van. Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. In Nederland en België krijgt maar liefst één op de negen vrouwen borstkanker. Andere schattingen spreken zelfs van 1 op 4 vrouwen. Het is een feit dat borstkanker onder vrouwen tussen 30 en 59 jaar de meest voorkomende doodsoorzaak. De vraag blijft waardoor?

Er worden sinds jaar en dag berichten verspreid in de media daarbuiten over de vraag of deodorant borstkanker kan veroorzaken. Het gaat hierbij om verschillende onderzoeken en berichten. In deze onderzoeken wordt gezegd dat bestanddelen, zoals para benen en aluminium chloorhydraat, schadelijk kunnen zijn en zelfs borstkanker kunnen veroorzaken.

Uit Europees onderzoek bleek dat vrouwen

Die minstens twee keer per week deodorant gebruikten en hun oksels drie keer per week scheerden, 15 jaar eerder borstkanker ontwikkelden dan vrouwen die dat niet deden.

Ander Brits onderzoek blijkt dat vrouwen tot 8 keer meer kans hebben op kanker in de borst dicht bij de oksel. Toeval? Wij van biologisch.website raden aan om het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor natuurlijke deodorants.

De KWF Kankerbestrijding legt uit dat de verwarring mogelijk is ontstaan doordat deodorants/anti-transpirants parabenen bevatten. Parabenen hebben een soortgelijke werking als oestrogenen. En van oestrogenen is bekend dat er een verband is met borstkanker.

slaapproblemen

Zweedse onderzoekers echter hebben recent een link gelegd tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Vrouwen die regelmatig gebruik maken van het verzorgingsproduct met de stof aluminiumchloride, lopen een verhoogd risico, zo luidt de conclusie. Je deodorant meteen vaarwel zeggen hoeft volgens KWF Kankerbestrijding nog niet.

De onderzoekers hebben tests gedaan waarin borstcellen van een menselijke klier werden gerepliceerd op muizen. Een langdurige blootstelling aan aluminiumchloride leidde tot de vorming van tumoren. Zo stellen Stefano Mandriota en André-Pascal Sappino van het Zwitserse kankerinstituut

Volgens Mandriota bevat merendeel van de deodoranten aluminiumchloride. ,,In Zwitserland is dat 90 procent van de deodoranten, in Frankrijk zo’n 75 procent. Wat de aantallen zijn in Nederland weet ik niet. De percentages verschillen per land. Het gaat met name om producten die ‘zweet blokkeren’,” stelt de wetenschapper. ,,De lijst met ingrediënten in cosmetica is vaak complex, zoals je misschien weleens gezien hebt op de achterkant van een bus deodorant. Het geeft niet per se aan of de gevaarlijke stof aanwezig is. Het is alleen betrouwbaar als er duidelijk 0 procent aluminium op het product staat.

Wat is waar?

Er is veel te doen rondom kanker het lijkt wel alsof je het overal van kunt krijgen. Van bijvoorbeeld deodorant, luchtverfrissers en de zon. Maar wat is daarvan waar? Een greep uit de vele verzinsels en waarheden die over de ziekte bestaan.

Je levensstijl is waarschijnlijk van invloed op kanker.
Een juist en voldoende gebruik van voedingsstoffen is daarom zeker van belang.

Gezondheid een levensstijl

Zo bevatten groenten en fruit anticarcinogenen, dat zijn stoffen die kanker tegengaan. Een dieet met veel groente en fruit heeft een beschermend effect tegen kanker en is een ondersteuning van het lichaam.

Er zijn speciale kankerdiëten gebaseerd op veel groente en fruit. Vers, rauw, sappen of geperst, matig gebruik van aardappelen, wel rijst en volkoren producten. Geen vlees, wel vis. Of zo’n dieet genezend werkt, is de vraag. Het geeft in ieder geval voldoende ondersteuning tijdens het ziekteproces.

Chronische prikkels

Er is een verband tussen chronische prikkeling van lichaamsweefsel en het ontstaan van kanker. Dat roken slecht is voor je hele lijf en de kans op longkanker vergroot, is een feit. Ook frequent gebruik van veel alcohol is een vorm van chronische prikkels en werkt kanker in de hand.

Gevaarlijke stoffen

Het werken met andere gevaarlijke stoffen en chemicaliën vergroten eveneens de kans op kanker. Asbest is een goed voorbeeld. Deze onbrandbare vezel werd vroeger veel gebruikt in de bouw, maar bleek uiterst kankerverwekkend te zijn. Door de Arbo-wet zijn er inmiddels duidelijke richtlijnen over het gebruik van dergelijke stoffen.

Huidkanker wordt veroorzaakt door UV-straling

Pigment beschermt de huid en wie veel pigment heeft – dus snel bruint – heeft een betere, natuurlijke bescherming dan iemand met een lelieblanke huid.

Met name UV-B, de straling die bij een wolkeloze hemel doordringt, is de veroorzaker van zonnebrand en huidkanker. Zonnebrandcrèmes hebben een beschermende werking tegen UV-straling. Regelmatig smeren met een zonnebrandcrème is beslist zinvol. Kies een crème met de juiste beschermingsfactor, vermijd fel zonlicht en draag een zonnebril en eventueel beschermende kleding en een hoed.

Ook over tatoeages en huidkanker bestaat onduidelijkheid

Een melanoom is een vorm van huidkanker, uitgaande van pigmentcellen (melanocyten). Dit is iets anders dan het pigment dat met tatoeëren in de huid wordt gebracht. Vroeger werden er voor tatoeages pigmenten gebruikt die mogelijk schadelijke stoffen bevatten en dus kankerverwekkend zijn. Tegenwoordig is het gebruik van tatoeagekleurstoffen echter aan strenge eisen gebonden.

Acrylamide en luchtverfrissers

Acrylamide komt vrij wanneer zetmeelrijke voedingsmiddlen op een hoge temperatuur worden gebakken, gegrild, gefrituurd of geroosterd. Acrylamide is in hoge concentraties mogelijk kankerverwekkend voor de mens. Het zit onder andere in chips, zoutjes en patat. Maar wie normaal een frietje eet of soms zijn aardappeltjes bakt, loopt nauwelijks risico een hoge concentratie van deze kankerverwekkende stof binnen te krijgen.

Ook over het gebruik van luchtverfrissers bestaat onduidelijkheid

Deze bevatten giftige, irriterende en kankerverwekkende stoffen, zoals benzeen. Een de mogelijk kankerverwekkende stoffen formaldehyde en styreen. De hoeveelheden voldoen aan de wettelijke norm, maar blootstelling aan luchtverfrissers moet worden voorkomen. De KWF Kankerbestrijding pleit voor vervanging door onschadelijke stoffen.

Nog meer zin en onzin uit de media

Anti-aanbaklaag in pan kankerverwekkend. Het RIVM komt met gegevens dat de fluorverbindingen die in de anti-aanbaklaag zitten bij dieren kankerverwekkend zijn. Werknemers in de betreffende industrie vertonen een zeer geringe risicoverhoging op kanker. Ook bij verhitting zullen er geen kwalijke stoffen vrijkomen. Maar men weet niet wat er gebeurt wanneer een stukje anti-aanbaklaag uit een kapotte pan in het lichaam belandt. Voorzichtig dus met oude pannen!

Donker fruit bestrijdt kanker

Carotenoïde is het pigment van donker fruit en donkere groenten. Uit onderzoek blijkt dat dit inderdaad helpt om kanker te voorkómen. Let op: niet genezen!

Nachtdienst verhoogt kans op kanker

Tijdens de nachtrust komt het hormoon melatonine vrij. Melatonine kan helpen de ontwikkeling van een tumor af te remmen. Wie nachtdiensten draait, maakt onvoldoende melatonine aan en heeft zodoende een verhoogde kans op kanker.

Wij van het biologisch.website team adviseren geen risico’s te nemen. Koop natuurlijke of biologische producten. Zo zijn er ook natuurlijke deodorants.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen