spot_imgspot_img

Nanodeeltjes op fruit kunnen gevaarlijk zijn

Nanodeeltjes kunnen gevaarlijk zijn en worden dagelijks ingenomen via ons voedsel en de lucht die we inademen. Hoewel nanodeeltjes handige toepassingen hebben, zoals in huidcrèmes, anti-stinksokken en zonnebrandcrèmes, zijn er ook zorgen over hun veiligheid voor mens en milieu. De aandacht richt zich vooral op de mogelijke risico’s van vrije, slecht afbreekbare nanodeeltjes.

Nanotechnologie

Er zijn meer dan duizend producten op de markt die gebaseerd zijn op nanotechnologie. Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om bepaalde nanodeeltjes in voedsel op te sporen en hebben deze methode direct toegepast. Uit hun onderzoek blijkt dat mogelijk bedreigende nanodeeltjes vrij gemakkelijk ons voedsel en lichaam kunnen binnendringen.

Boeren

Zilveren nanodeeltjes worden door boeren gebruikt als pesticide, omdat ze de groei van organismen die gewassen schade kunnen toebrengen, onderdrukken. Onderzoekers hebben peren bestudeerd die met zilveren nanodeeltjes waren behandeld. Zelfs vier dagen nadat de peren waren gewassen, werden er nog steeds zilveren nanodeeltjes op de schil gevonden. Kleinere deeltjes konden zelfs door de schil heen dringen en het vruchtvlees bereiken.

Nanodeeltjes die door de schil heen dringen zijn gevaarlijk voor consumenten, omdat ze zich kunnen verplaatsen naar kwetsbare plekken in het lichaam, zoals het brein, het hart en de lever. Nanodeeltjes worden niet alleen als pesticiden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook om de smaak van voedsel te verbeteren, de kleur mooier te maken of om het langer vers te houden.

Onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsschade door nanodeeltjes is nog volop gaande. Omdat nanodeeltjes zo klein zijn, kunnen ze heel diep in het lichaam doordringen en anders reageren dan chemische stoffen. Er bestaat kans dat nanodeeltjes kunnen leiden tot ontstekingen in de longen of op de huid, ontstekingen in organen zoals de lever en nieren, hart- en vaatziekten en invloed op erfelijk materiaal of schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ook kunnen nanodeeltjes littekenweefsel in de longen veroorzaken, specifiek voor koolstof nanobuisjes.

Het milieu

Nanodeeltjes breken niet af en blijven in het milieu, waardoor ze in het water terecht kunnen komen en via de voedselketen uiteindelijk weer in ons lichaam kunnen belanden. We kunnen nanodeeltjes ook inademen en ze kunnen zelfs door onze huid heendringen. Hoewel nanodeeltjes handige toepassingen hebben, is voorzichtigheid geboden vanwege de mogelijke risico’s voor mens en milieu. We kunnen gemakkelijk zonder deze luxe die nanodeeltjes zogenaamd bieden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
4.8 ° C
5.1 °
3.9 °
84 %
6.6kmh
100 %
ma
4 °
di
8 °
wo
9 °
do
11 °
vr
10 °
spot_imgspot_img