Nanodeeltjes op fruit kunnen gevaarlijk zijn

Bewolking

Haar deel een menselijk haar door 80.000 en je hebt ongeveer de grootte van één nanodeeltje. Komen van nature voor in de bodem, lucht, water en levende wezens. We krijgen dagelijks nanodeeltjes binnen via het voedsel dat we eten, of de lucht die we inademen. Voorbeelden hiervan zijn: caseïne in zuivelproducten en de uitstoot van (diesel)motoren.

Nanodeeltjes

Hebben handige toepassingen, daar zijn producenten al lang achter. De afgelopen jaren zagen huidcrèmes, anti-stinksokken en goed te controleren zonnebrandcrèmes etc.

Naast de voordelen die nanotechnologie

Biedt, zijn er ook zorgen over de veiligheid voor mens en milieu. De aandacht richt zich nu vooral op de mogelijke risico’s van vrije, slecht afbreekbare nanodeeltjes.

Bewust geproduceerde nanodeeltjes

Meer dan duizend producten op de markt zijn gebaseerd op nanotechnologie. Hebben een nieuwe methode ontwikkeld om bepaalde nanodeeltjes in voedsel op te sporen. En ze hebben die methode direct toegepast. Uit hun onderzoek blijkt dat mogelijk bedreigende nanodeeltjes vrij gemakkelijk ons voedsel en lichaam binnen kunnen dringen.

Nanodeeltjes op en fruit

Zilveren nanodeeltjes boeren gebruiken deze zilveren nanodeeltjes als een pesticide: de nanodeeltjes onderdrukken namelijk de groei van organismen die gewassen schade toe kunnen brengen.

Peren

De onderzoekers bestudeerden peren die met zilveren nanodeeltjes behandeld waren. Ze wasten de peren herhaaldelijk, maar zelfs vier dagen nadat de peren gewassen waren, bevonden zich op de schil nog steeds zilveren nanodeeltjes. Kleinere deeltjes bleken ook in staat te zijn om door de schil heen te dringen en het vruchtvlees te bereiken. Nanodeeltjes (die door de schil heen dringen, red.) zijn gevaarlijk voor consumenten, omdat ze in staat zijn om zich nadat ze zijn verteerd naar een andere plek in het lichaam te begeven. De deeltjes belanden in het bloed en lymfesysteem, blijven door het lichaam circuleren en bereiken dan heel kwetsbare plekken zoals het brein, het hart en de lever.

Gebruik

Nanodeeltjes worden niet alleen als pesticiden gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook om de smaak van voedsel te verbeteren, het voedsel een mooiere kleur te geven of om het langer vers te houden.

Wat kun je er van krijgen?

Omdat nanodeeltjes zo klein zijn, kunnen ze heel diep in het lichaam komen.

Ook reageren nanodeeltjes anders dan hun ‘grotere broers en zussen’ chemische stoffen. Het wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsschade door nanodeeltjes is nog volop gaande. Er staat dus nog niks vast over de risico’s. Maar er bestaat kans dat nanodeeltjes kunnen leiden tot.

  • Ontstekingen in je longen of op je huid
  • Ontstekingen in organen, zoals lever en nieren
  • Hart- en vaatziekten
  • Invloed op erfelijk materiaal of schadelijk voor het ongeboren kind
  • Littekenweefsel in longen (specifiek voor koolstof nanobuisjes)
Omdat nanodeeltjes niet afbreken blijven ze in het milieu en kunnen in het water komen en via de voedselketen uiteindelijk weer in ons lichaam komen. Ook kunnen we ze inademen en zelfs door onze huid heen dringen. We kunnen gemakkelijk zonder deze luxe die nanodeeltjes zogenaamd bieden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen