spot_imgspot_img

Nationale Bijentelling verlengd wegens koud weer

De Nationale Bijentelling is in volle gang, maar door het wisselvallige lenteweer van de afgelopen week hebben veel mensen de bijentelling gemist. Gelukkig is er goed nieuws, want de officiële bijentelling is verlengd tot en met 23 april! Dit geeft iedereen een laatste kans om mee te tellen en bij te dragen aan het in kaart brengen van de bijenpopulaties in Nederland. In dit artikel lees je meer over de Nationale Bijentelling, waarom bijen tellen belangrijk is, en hoe je mee kunt doen om de bijen te helpen.

Essentiële bestuivers

Bijen zijn essentiële bestuivers van veel van onze gewassen. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten, waardoor vruchten en zaden kunnen groeien. Meer dan de helft van de bijensoorten in Nederland wordt bedreigd of is zelfs al helemaal verdwenen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de biodiversiteit en de voedselproductie. Daarom is het belangrijk om de bijenpopulaties goed in de gaten te houden en te monitoren.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door Nederland Zoemt, een initiatief van Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie, LandschappenNL en Naturalis. Het doel van de bijentelling is om in kaart te brengen welke bijensoorten er in Nederland voorkomen en hoeveel exemplaren er van elke soort zijn. Dit geeft inzicht in de trends in de bijenpopulaties van tuinen en kan helpen om invloeden zoals het weer uit te sluiten.

De bijentelling is eenvoudig en leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is een half uurtje tijd, een tuin, balkon of park, en een smartphone of tablet om de telling door te geven via de speciale app of de website van Nederland Zoemt. Tijdens het half uur observeer je welke bijensoorten er op jouw locatie rondvliegen en noteer je het aantal exemplaren van elke soort dat je ziet. Ook hommels en zweefvliegen mogen worden geteld, omdat ze belangrijke bestuivers zijn en vaak verward worden met bijen.

De rol van bijenhotels

Bijenhotels zijn een belangrijk onderdeel geworden van stedelijke omgevingen en tuinen in Nederland. Steeds meer mensen plaatsen bijenhotels in hun tuin of op hun balkon om bijen en andere bestuivende insecten een plek te bieden om te nestelen. De rosse metselbij is een bijensoort die zich goed thuis voelt in stedelijke omgevingen en profiteert van bijenhotels. Bijenhotels bestaan uit holle buisjes of houtblokken met gaatjes waarin bijen hun nest kunnen maken. Het tellen van bijen bij bijenhotels kan waardevolle informatie opleveren over de populatie en diversiteit van bijen in stedelijke gebieden.

Bijenpopulaties

Om de trends in bijenpopulaties goed te kunnen volgen, is het nodig om meerdere jaren achter elkaar te tellen. Dit geeft een beter beeld van de ontwikkelingen en kan helpen om veranderingen in de bijenpopulaties te identificeren. Bijen worden namelijk beïnvloed door veel factoren, zoals landbouwpraktijken, klimaatverandering, pesticiden, en verlies van leefgebied. Door trends in bijenpopulaties te volgen, kunnen maatregelen worden genomen om de bijen beter te beschermen en hun leefomgeving.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img