spot_imgspot_img

Molens zetten de deuren open tijdens Nationale Molendag

Dit weekend is het weer zover: Nationale Molendag. Door het hele land openen diverse molens hun deuren voor bezoekers. Eén van deze molens is De Hoop in Bavel, een prachtige beltmolen die nog altijd in gebruik is om graan te malen.

Nationale Molendag

De Hoop in Bavel is een bijzondere molen met een rijke geschiedenis. Gebouwd in 1865, draait deze beltmolen nog altijd volledig op wind en wordt hij gebruikt om graan te malen. De molen heeft echter heel wat te verduren gehad door de jaren heen. In 2017 werd bij een controle ontdekt dat de roeden waren aangetast door roest en werd de molen afgekeurd voor gebruik. Gelukkig werd er snel actie ondernomen en werd in 2018 de Stichting Molen Bavel opgericht om het behoud van de molen voor de toekomst te waarborgen.

De Hoop

Dankzij de inzet van de Stichting Molen Bavel en vele donateurs kon de restauratie van De Hoop beginnen. Eind 2019 was er genoeg geld ingezameld en in februari 2020 waren de restauratiewerkzaamheden afgerond. Sindsdien is de molen weer in gebruik en wordt er weer volop graan gemalen. Het meel wordt verkocht in de horecagelegenheid bij de molen en is een ware traktatie voor wie van ambachtelijk gemalen meel houdt.

De molenaar

Ben je benieuwd naar deze prachtige molen en wil je hem graag bezoeken tijdens Nationale Molendag? Dat kan! Op zaterdag 13 en zondag 14 mei opent De Hoop haar deuren voor bezoekers. Je kunt er terecht voor een rondleiding door de molenaar en zo meer leren over de geschiedenis en werking van de molen. Ook kun je het gemalen meel kopen en proeven in de bijbehorende horecagelegenheid.

Geschiedenis

Molens zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Het malen van graan was vroeger een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Om deze traditie in stand te houden, worden elk jaar diverse activiteiten georganiseerd, waaronder Nationale Molendag. Op deze dag openen molens door het hele land hun deuren om bezoekers kennis te laten maken met het werk van een molenaar. Ook molen De Hoop in Bavel doet mee aan deze dag.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img