Koning krijgt ten onrechte natuursubsidie voor Het Loo

Haardhout

Mag koning Willem-Alexander een bosgebied bij Apeldoorn ieder jaar 3 maandenlang afsluiten voor jachtpartijen? Ook is het bijzonder dat ze hiervoor 4,7 miljoen euro natuursubsidie voor krijgen van het rijk.

Kroondomein Het Loo

Ook dit jaar gaat het bosgebied Het Loo van 15 september tot 25 december dicht. De natuurliefhebbers, wandelaars en kinderen worden drie maanden per jaar verboden om de 7200 hectare te betreden.

Subsidie

Elk jaar strijk de koning 4,7 miljoen euro natuursubsidie op, maar moet dan net zo als andere beheerders van natuurgebieden die een natuur subsidie opstrijken hun natuurgebied ( op een hectare na) het gehele jaar openstellen. De koning hoeft dit niet en de politiek weet dit ook niet te verantwoorden waarom voor de koning een uitzondering wordt gemaakt. Het Kroondomein wordt weliswaar beheerd door de koning, maar is eigendom van de staat. Kortom : de burger betaald de 4,7 miljoen, maar mag 3 maanden per jaar niet in het natuurgebied Het Loo. De overheid stelt zonder ook maar enige onderbouwing de koning vrij van de regelgeving rondom subsidieregeling.

Drijfjacht verboden in Nederland

De drijfjacht op grootwild (zwijn, edelhert, damhert of ree) is in Nederland verboden. Voor de koning en genodigde voor de hofjacht blijkt dit niet te gelden en met honden, drijvers worden de dieren uit hun schuilplaatsen gedreven naar open gebieden of bospaden.

De koning geeft geen commentaar en komen hier al tientallen jaren mee weg, zonder dat de staat ingrijpt.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen